Véres köpet a lefolyóban
Véres köpet a lefolyóban

A fogínyprobléma tünetei

Mitől alakul ki ínyduzzadás?

Az egészséges fogíny rózsaszínű és kemény, a duzzadt íny pedig rendszerint vörös és puffadt. Ez gyakran a fogínyprobléma korai tünete, éppen ezért érdemes mielőbb fogorvoshoz menni vele, mielőtt rosszabbra fordul. 

Az ínyduzzadás (más néven ínygyulladás) leggyakoribb oka a lepedékképző baktériumok folyamatos lerakódása a fogak felületén, körül és között. Jellemzően akkor alakul ki, ha szénhidrátot (cukrot vagy keményítőt) tartalmazó ételdarabkák maradnak a szájüregben.

Amennyiben a lepedékképző baktériumok nem távoznak (például a fogmosás során), ínyduzzadást okoznak a fogak körül. A gyulladás idővel a fogat tartó ínytasakra is átterjedhet, és súlyosabb problémát, például periodontitist (foggyökérhártya-gyulladást) is okozhat.

Az ínyduzzadást azonban sok minden más is okozhatja. Ha kérdései vannak, keresse fel fogorvosát.

Duzzadt íny illusztrációja

Az ínyduzzadás kezelése

A fogorvos tanácsának kikérése és a rendszeres fogászati ellenőrzés mellett mást is tehetünk a lepedékképző baktérium eltávolítása és egyúttal az ínyduzzadás kezelése érdekében.

  1. Mosson fogat a parodontax® mindennapi használatra szánt fluoridos fogkrémmel, amely a hagyományos* fogkrémeknél négyszer hatékonyabban** távolítja el a fogíny vonala mentén lerakódott lepedéket (ez az a terület, ahol az íny és a fog felülete összeér), őrzi meg a fogíny egészségét, és erősíti a fogakat.
  2. Használjon puha, lekerekített sörtékkel rendelkező, kis fejű kézi vagy elektromos fogkefét, és fordítson különös gondot arra a területre, ahol az íny és a fog felülete összeér.
  3. Fogselymezzen, vagy használjon fogköztisztító kefét, amely elősegíti, hogy a lepedékképző baktériumok a nehezen elérhető helyekről, például a fogközökből is távozzanak.
  4. Használjon szájvizet, például a parodontax® mindennapi használatra szánt szájvizet, amely kifejezetten alkalmas a fogíny napi védelmére.
  5. Rendszeresen keresse fel fogorvosát, mivel ő még a tünetek megjelenése előtt észleli az ínyproblémákat. Ha vérzik az ínye, ne halogassa a látogatást: a fogorvos így még azelőtt közbe tud lépni, hogy súlyosbodna a probléma.

*nátrium-bikarbonátot nem tartalmazó fogkrém

**Plakk-képző baktériumok eltávolítása szakszerű tisztítás és napi kétszeri fogmosás esetén, a hagyományos, nátrium-bikarbonát nélküli fogkrémekkel összehasonlítva, az Ultra Clean, Fluoride, Extra Fresh és Classic fogkrémek használatával.