ÍGY KEZELHETI A FOGORVOS A FOGÍNYPROBLÉMÁT

A fogorvosok az íny és a fogak egészségmegőrzésének szakértői. Az ellenőrzés során megvizsgálják a szájat, a fogakat és az ínyt, hogy minden problémát észrevehessenek, és gyakran ők jelentik a fogínyprobléma elleni védelem első vonalát.

A fogfájással és a fogérzékenységgel ellentétben a fogínyprobléma gyakran sem fájdalmat, sem kellemetlenséget nem okoz, sőt ha nem veszik észre a jeleit, például a kivörösödött ínyt, az ínyduzzadást, az ínyvérzést vagy az ínysorvadást, akkor nem is kérnek idejében segítséget. De ha a fogínyproblémát nem kezelik a gingivitis első szakaszában, akkor periodontitisszé alakulhat, amely sokkal súlyosabb, és fogvesztéshez vezethet.

HOGYAN ÉSZLELHETŐ A GINGIVITIS A FOGORVOSI VIZSGÁLAT KÖZBEN?

A fogorvosi vizsgálat első részében fogorvosa felveheti a „kórtörténetet”, amelynek alapján képet kaphat az Ön egészségi állapotáról és kockázati tényezőiről. Az alábbiakhoz hasonló kérdéseket tehet fel Önnek:

  • Észleli-e a fogínyprobléma valamelyik tünetét, például az ínyvérzést vagy az ínyduzzadást?
  • Kezelték-e már fogínyproblémával?
  • Dohányzik? vagy: Családjában fordult már elő fogínyprobléma?
  • Feltehet az Ön szájápolási szokásaira vonatkozó kérdéseket, például: Milyen gyakran mos fogat?

E kérdések alapján a fogorvos megállapíthatja, hogy Önnél mekkora valószínűséggel alakulhat ki fogínyprobléma. Ha Önt már kezelték fogínyproblémával, vagy ha jelentkeznek a fogínyprobléma korai tünetei, az potenciális problémákra hívja fel a fogorvos figyelmét. Ha Ön dohányzik, vagy ha a családjában volt fogínyprobléma, akkor Önnél nagyobb az ínyprobléma kialakulásának kockázata, és ha nem megfelelőek a szájápolási szokásai, akkor nagyobb valószínűséggel lesznek ínypanaszai.

A klinikai ellenőrzés második szakaszában fogorvosa a fogínyprobléma tüneteit keresi, például a következőket:

  • begyulladt, duzzadt vagy kivörösödött íny;
  • ínyvérzés;
  • megváltozott ínytextúra – az egészséges ínyen mindenhol apró bemélyedések találhatók, amelyek olyanok, mintha pontozóval készítettek volna vonalakat; fogínyprobléma esetén az íny duzzadttá, simává és fényessé válik;
  • ínysorvadás, amikor az ínyvonal visszahúzódik a fogakról;
  • az íny és a fogak között kialakuló tasakok vagy mélyebb hézagok;
  • laza vagy mozgó fogak.

HOGYAN SEGÍTHET A FOGORVOS?

Ha fogorvosa gingivitist állapít meg, akkor javasolhatja a professzionális fogkőeltávolításnak nevezett szakszerű fogtisztítást. Ezt fogorvos és dentálhigiénikus is végezheti, célja pedig az, hogy eltávolítsa a lepedékképző baktériumok makacs lerakódásait, és valóban megtisztítsa a fogakat.

Fogorvosa vagy dentálhigiénikusa arra vonatkozóan is adhat tanácsot, hogyan tudja kezelni és megelőzni a fogínyproblémát otthon.

Ha Ön súlyos gingivitisben szenved, akkor a fogorvosa a fogínyprobléma kordában tartásának elősegítése érdekében javasolhatja, hogy egy rövid ideig használjon Corsodyl szájöblögető oldatot is. Ez klórhexidint tartalmaz, amely klinikailag igazoltan hatásos a gingivitist kezelésében. Egyedülálló kettős hatása révén egyrészt gyorsan elpusztítja a fogínyproblémát okozó lepedékképző baktériumokat, másrészt védőréteget képez, hogy öblögetés után akár 12 órán át távol tartsa a baktériumokat.

MILYEN GYAKRAN KELL FOGORVOSHOZ MENNEM?

Fogorvosa meg fogja mondani, hogy mikor kell ellenőrzésre mennie. Ha bármilyen problémát vagy tünetet észlel az ellenőrzések között, azonnal kérjen időpontot.