Location:

Fogínyen levő baktériumok illsuztrációja, 'Okok' felirattal
Fogínyen levő baktériumok illsuztrációja, 'Okok' felirattal

A fogínybetegség okai

Így vezethet fogínybetegséghez a dohányzás

A dohányzás káros az egészségre, és a fogínynek is árt. Dohányosként valószínűbb, hogy fogínybetegség alakul ki Önnél, ha pedig már fennáll ez az állapot, rendszerint súlyosabb és nehezebb kezelni, mint a nemdohányzóknál. Minél többet és minél hosszabb ideje dohányzik, annál magasabb a kockázat.

Égő cigaretta hamutálban

Miért érint több dohányost a fogínybetegség?

A fogínybetegség vagy gingivitis (ínygyulladás) oka a lepedékképző baktériumok lerakódása a fogak felületén, körül és között. A lerakódás irritálhatja a fogínyt, amely pirossá és duzzadttá válik, fogmosás vagy fogselymezés közben pedig akár vérezhet is. Ha nem kezelik, tovább romolhat, és fogvesztést eredményezhet. 

Mivel a dohányzás rontja a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, a fogínyfertőzés legyőzését is megnehezíti, ha pedig a fogíny károsodott, a dohányzás miatt nehezebben regenerálódik. 

A dohányosok fokozott érintettsége annak is köszönhető, hogy a dohányzás gyakran elfedi a fogínybetegség jeleit. 

A fogmosás és fogselymezés közben fellépő ínyvérzés a gingivitis gyakori tünete, mivel azonban a nikotin csökkenti a fogíny vérellátását, előfordulhat, hogy dohányosoknál nem jelentkezik ez a korai figyelmeztető jel. 

Az egészséges fogíny rózsaszínű; a vörös szín a közeledő fogínybetegség jele lehet. Ha Ön dohányzik, meglehet, hogy ezt sem veszi észre, mivel az erős dohányosok fogínye gyakran szürke és színtelen.

Ezért súlyosbodhat a fogínybetegség a dohányosok körében

Ha a korai tüneteket nem veszik észre, a fogínybetegségre már súlyosabb formájában derül csak fény. Ez pedig baj, mivel ha egy dohányosnál már kialakult a gingivitis, nehezebb kezelni. Hogy miért? Azért, mert a dohányzás csökkenti annak képességét, hogy a szervezet felvegye a harcot a fogínyfertőzéssel szemben, a kezelés pedig kevésbé hatékony, mint a nemdohányzók esetében. Vagyis a dohányosok körében rendszerint súlyosabb formában jelentkezik a fogínybetegség, és gyakoribb emiatt a fogvesztés. 

A fogínybetegség megelőzése

Az első lépés: le kell szokni a dohányzásról. A súlyos fogínybetegségben szenvedőknél is jelentős javuláshoz vezethet, ha leteszik a cigarettát. Ha tehát kell egy jó indok a leszokáshoz, mi mondunk egyet: a leszokás elősegíti a fogíny és a fogak egészségét. 

A fogíny állapota a lepedékképző baktériumok eltávolításával és megfelelő szájápolási szokások kialakításával is javul. Ha naponta kétszer mos fogat parodontax fogkrémmel, azzal fizikailag is eltávolítja a lerakódott baktériumokat a fogíny vonaláról, a termék pedig segít megőrizni a fogíny egészségét, és erősíti a fogakat. 

A dohányosoknál különösen fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessék fogaikat, mivel a professzionális vizsgálat során a fogínybetegség dohányzás által elfedett jeleire is fény derülhet. A fogorvos abban is segíthet, hogy miként előzhető meg a gingivitis súlyosabbá válása.