VISSZANŐ AZ ELSORVADT FOGÍNY?

Az egyszerű válasz az, hogy nem. Ha az ínye megsérült, például a fogínybetegségek legsúlyosabb formája, a gyökérhártya-gyulladás következtében, az elsorvadt fogíny már nem tud visszanőni. Habár a fogínysorvadás visszafordíthatatlan állapot, megfelelő kezelésekkel megelőzhető a probléma súlyosbodása.

HONNAN TUDHATOM, HOGY FOGÍNYSORVADÁSBAN SZENVEDEK?

Van néhány árulkodó jel, amely arra utal, hogy fogínybetegségei vagy fogínysorvadása van. Ez azt jelenti, hogy a fogíny leválik a fog felszínéről, és alatta a gyökér védtelenül marad, aminek az első jele, hogy a fog érzékenyebb. Olyan érzése is lehet, mintha a foga megnyúlt volna, vagy egy apró hézagot is érezhet a fog és a fogíny találkozásánál.

Ezek a jelek észrevehetőek, azonban nem mindig ilyen egyszerű megállapítani a fogínysorvadást. A legjobb, amit tehet, hogy rendszeresen megvizsgáltatja a fogait a fogorvosával, aki szakértőként fel tudja ismerni és kezelni tudja a fogínybetegségeket. Ez különösen fontos a fogínysorvadás esetén, hiszen a mielőbbi kezelés a legjobb módja, hogy megszüntesse a probléma súlyosbodását.

MI OKOZZA A FOGÍNYSORVADÁST?

Számtalan tényező okozhat fogínysorvadást, és a fogorvosa az, aki meg tudja mondani, hogy az Önét mi okozza:

  • Túl erősen mos fogat – ez elkoptathatja a fogzománcot, és fogínysorvadást okozhat.
  • Rossz szájhigiénia – ha nem tartja tisztán a fogait rendszeres fogmosással és fogselyem használatával, lepedék képződhet, idővel megkeményedhet és fogkövet eredményezhet. Ha ezt nem távolíttatja el, fogínybetegséghez és fogínysorvadáshoz vezethet.
  • A fogak csikorgatása, összeszorítása – súlyos esetben nyomást fejthet ki a fogínyre, ami fogínysorvadáshoz vezethet.
  • Dohányzás – ha dohányzik, nagyobb valószínűséggel szenved majd fogínysorvadásban.
  • Gyökérhártya-gyulladás – a fogíny súlyos betegsége, vagyis gyökérhártya-gyulladás esetén a fogíny leválhat a fogról, és tasakok alakulhatnak ki. Ezek begyulladhatnak, ami károsíthatja a fogakat tartó szöveteket és csontot; a fog ettől kilazulhat és lötyöghet. Végső soron foghulláshoz vezethet.

HOGYAN SZÜNTETHETŐ MEG A FOGÍNYSORVADÁS?

Ha tudni szeretné, hogy nincs-e fogínysorvadása, vagy úgy véli, fogínysorvadásban szenved, először is kérjen időpontot a fogorvosától, és kérje ki a szakértő fogínysorvadás megelőzésével kapcsolatos tanácsát.   

A fogínysorvadás többféleképpen is kezelhető:

Fogkő-eltávolítás és gyökérfelszín-tisztítás

Fogínysorvadás esetén a fogorvos fogkő-eltávolítást és gyökérfelszín-tisztítást javasolhat. Ez a fogorvos által végzett, kétrészes eljárás. Először el kell távolítani a fogíny mentén, a fog és a fogíny találkozási vonala alatt és fölött lerakódott lepedéket és fogkövet. Ezután a fogorvos elvégzi a gyökérfelszín-tisztítást, ami a foggyökerek kisimítását jelenti, hogy a fogíny vissza tudjon tapadni a fogra. A fogorvosa ezt helyi érzéstelenítésben végezheti, és az eljárás teljes befejezéséhez egynél több alkalomra lehet szükség.

A kezelés után természetes, ha a fogínye bevörösödik, felduzzad, fáj és érzékenyebb. A fogorvosa javasolhatja rövid távon mikróbaellenes szájvíz, például Corsodyl 0.2% szájvíz használatát a baktériumok szaporodásának megállítása és a fertőzés megelőzése érdekében.

A fogkő-eltávolítás és a gyökérfelszín-tisztítás gyakran elegendő a probléma megszüntetéséhez, de rendszeres kivizsgálásra kell mennie, hogy a fogínysorvadása biztosan javuljon, ne súlyosbodjon. A megfelelő szájhigiénia fenntartása is fontos a fogíny védelmére.

Fogínyműtét

Súlyosabb fogínysorvadás esetén a fogorvosa fogínyműtétet javasolhat. Ezekből is többféle fajta létezik:

  • Nyílt kürettázs: Ha a nem sebészi úton végzett beavatkozás nem segített, a fogorvosa ún. nyílt kürettázst javasolhat, amely során az érintett fogínyszövetet visszahajtják, hogy jobban hozzá lehessen férni, meg lehessen tisztítani és ki lehessen simítani a gyökereket. Ezután a fogínyt megfelelően visszaillesztik a helyére, hogy könnyebb legyen megőrizni a tisztaságát és az egészségét.
  • Helyreállítás: Ez egy sebészeti beavatkozás, amely segít helyreállítani a sérült csont- és fogínyszövetet. A fogorvosa a fogíny feletti és alatti területet is megtisztítja, és eltávolítja a baktériumokat és a lepedéket. Ezután a helyreállítást segítő anyaggal – membránnal, szövetnövekedést serkentő fehérjével vagy átültetett szövettel – pótolja az adott részt, amely serkenti a testet a sérült csont és szövet természetes helyreállításában. A foggyökeret ezután visszafedi a fogínnyel.

Fogínyátültetés

Az elvesztett fogínyszövet pótlására a fogorvosa puha szövet beültetését vagy fogínyátültetést javasolhat sebészeti úton. Ennek során a környező fogínyből vagy a szájpadlásról vesznek szövetet, és a fogínyszövethez varrják, hogy elfedje a szabadon álló foggyökeret.

HOGYAN SEGÍTHETEK A FOGÍNYSORVADÁS MEGELŐZÉSÉBEN?

A legjobb védelem a fogínysorvadás ellen a rendszeres fogorvosi vizsgálat és a megfelelő szájhigiénia. Napi kétszeri, kétperces fogmosás fluoridtartalmú fogkrémmel vagy kifejezetten az egészséges fogíny megőrzésére kifejlesztett, mindennapos használatra szánt fogkrémmel, például a parodontax fogkrémmel*, segít eltávolítani a lepedéket és megőrizni a fogíny és a fogak egészségét.

*kivéve a fluorid-mentes parodontax Classic fogkrém