ÍGY KEZELHETI A FOGORVOS A Fogínybetegséget

A fogorvosok az íny és a fogak egészségmegőrzésének szakértői. Az ellenőrzés során megvizsgálják a szájat, a fogakat és az ínyt, hogy minden problémát észrevehessenek, és gyakran ők jelentik a fogínybetegség elleni védelem első vonalát.

A fogfájással és a fogérzékenységgel ellentétben a fogínybetegség gyakran sem fájdalmat, sem kellemetlenséget nem okoz, sőt ha nem veszik észre a jeleit, például a kivörösödött ínyt, az ínyduzzadást, az ínyvérzést vagy az ínysorvadást, akkor nem is kérnek idejében segítséget. De ha a fogínybetegséget nem kezelik a gingivitis első szakaszában, akkor periodontitisszé alakulhat, amely sokkal súlyosabb, és fogvesztéshez vezethet.

HOGYAN ÉSZLELHETŐ A GINGIVITIS A FOGORVOSI VIZSGÁLAT KÖZBEN?

A fogorvosi vizsgálat első részében fogorvosa felveheti a „kórtörténetet”, amelynek alapján képet kaphat az Ön egészségi állapotáról és kockázati tényezőiről. Az alábbiakhoz hasonló kérdéseket tehet fel Önnek:

  • Észleli-e a fogínybetegség valamelyik tünetét, például az ínyvérzést vagy az ínyduzzadást?
  • Kezelték-e már fogínybetegséggel?
  • Dohányzik? vagy: Családjában fordult már elő fogínybetegség?
  • Feltehet az Ön szájápolási szokásaira vonatkozó kérdéseket, például: Milyen gyakran mos fogat?

E kérdések alapján a fogorvos megállapíthatja, hogy Önnél mekkora valószínűséggel alakulhat ki fogínybetegség. Ha Önt már kezelték fogínybetegséggel, vagy ha jelentkeznek a fogínybetegség korai tünetei, az potenciális problémákra hívja fel a fogorvos figyelmét. Ha Ön dohányzik, vagy ha a családjában volt fogínybetegség, akkor Önnél nagyobb az ínyprobléma kialakulásának kockázata, és ha nem megfelelőek a szájápolási szokásai, akkor nagyobb valószínűséggel lesznek ínypanaszai.

A klinikai ellenőrzés második szakaszában fogorvosa a fogínybetegség tüneteit keresi, például a következőket:

  • begyulladt, duzzadt vagy kivörösödött íny;
  • ínyvérzés;
  • megváltozott ínytextúra – az egészséges ínyen mindenhol apró bemélyedések találhatók, amelyek olyanok, mintha pontozóval készítettek volna vonalakat; fogínybetegség esetén az íny duzzadttá, simává és fényessé válik;
  • ínysorvadás, amikor az ínyvonal visszahúzódik a fogakról;
  • az íny és a fogak között kialakuló tasakok vagy mélyebb hézagok;
  • laza vagy mozgó fogak.

HOGYAN SEGÍTHET A FOGORVOS?

Ha fogorvosa gingivitist állapít meg, akkor javasolhatja a professzionális fogkőeltávolításnak nevezett szakszerű fogtisztítást. Ezt fogorvos és dentálhigiénikus is végezheti, célja pedig az, hogy eltávolítsa a lepedékképző baktériumok makacs lerakódásait, és valóban megtisztítsa a fogakat.

Fogorvosa vagy dentálhigiénikusa arra vonatkozóan is adhat tanácsot, hogyan tudja kezelni és megelőzni a fogínyproblémát otthon.

Ha Ön súlyos gingivitisben szenved, akkor a fogorvosa a fogínybetegség kordában tartásának elősegítése érdekében javasolhatja, hogy egy rövid ideig használjon Corsodyl szájöblögető oldatot is. Ez klórhexidint tartalmaz, amely klinikailag igazoltan támogatja gingivitist kezelését. Egyedülálló kettős hatása révén egyrészt gyorsan elpusztítja a fogínyproblémát okozó lepedékképző baktériumokat, másrészt védőréteget képez, hogy öblögetés után akár 12 órán át távol tartsa a baktériumokat.

MILYEN GYAKRAN KELL FOGORVOSHOZ MENNEM?

Fogorvosa meg fogja mondani, hogy mikor kell ellenőrzésre mennie. Ha bármilyen problémát vagy tünetet észlel az ellenőrzések között, azonnal kérjen időpontot.