MIKÉNT ELŐZHETŐ MEG A FOGÍNYVÉRZÉS

Az egészséges fogíny nem vérzik, tehát ha fogmosáskor vagy fogselymezéskor vér jelenik meg a köpetében, az rendellenességre utal. Ez a fogínybetegség egyik korai tünete is lehet, ezért feltétlenül forduljon fogorvoshoz, ha ínyvérzést tapasztal.

Az ínyvérzésnek számos oka lehet – új szájápolási szokások, túl sok, túl erőteljes vagy nem elegendő fogmosás, vagy bizonyos gyógyszerek használata. Az ínyvérzést gyakran az okozza, hogy lepedékképző baktériumok rakódnak le a fogak felületén, körül és között. Ha nem távolítják el őket (rendszerint fogmosással), akkor ezek a baktériumok irritálhatják az ínyt, ami vérezni kezdhet.

Íme hat egyszerű lépés, amelyekkel a napi fogmosások során csökkentheti annak esélyét, hogy vér kerüljön a mosdókagylóba fogmosás közben:

1. Kétszer kettő

A fogmosás segít eltávolítani a lepedékképző baktériumokat és az ételdarabkákat, amelyek, ha hagyja, lerakódhatnak a fogak felületén, körül és között, és irritálhatják az ínyt, ami olyan problémákhoz vezethet, mint például a gingivitis. Mosson fogat naponta kétszer két percig – a legjobb, ha fluoridos fogkrémmel, például parodontax fogkrémmel végzi.

2. Semmit se hagyjon ki

Ügyeljen arra, hogy minden fogmosáskor a szájüreg minden szegletét megtisztítsa, vagyis a nehezen elérhető helyeket, például a fogai közötti területeket is. Szisztematikusan haladjon körbe a szájüregben, vegye sorra az összes fog külső és a belső felszínét és rágófelületét is (az alsó és a felső fogakat is tisztítsa meg). Fogorvosától is megkérdezheti, hogy mi a legjobb fogmosási mód.

3. Legyen kíméletes

Ami a fogmosást illeti, az erősebb nem jobb. Sőt a túl durva vagy túl sok fogmosással, illetve elkopott fogkefét használva megsértheti a fogzománcot, ezért óvatosan tegye! Azt is javasoljuk, hogy fogkeféjét háromhavonta cserélje újra.

4. Figyeljen a szögre

Körkörös vagy elliptikus mozdulatokkal mozgassa a fogkefét úgy, hogy közben 45 fokos szögben az ínye felé fordítja. Így megtisztíthatja a fogíny vonalát (vagyis azt a területet, ahol a fogíny a foggal érintkezik). Az elülső fogak belső felületének tisztításához döntse meg függőlegesen a fogkefét, és végezzen apró, körkörös mozdulatokat az első részével.

5. Ne feledkezzen meg az íny vonaláról

Az íny vonalán nagy valószínűséggel rakódnak le veszélyes, lepedékképző baktériumok. Különösen figyeljen arra, hogy erről a területről és a fogak közül is eltávolítson minden lepedéket. Ha emellett rendszeresen használ fogselymet vagy fogköztisztító fogkefét, akkor kordában tarthatja a lepedéket.

6. A nyelvét se hagyja ki

A megfelelő szájápolás nem csak a fogakról és az ínyről szól. Azzal is elősegítheti a friss leheletet és a szájüreg tisztaságát, ha a fogkefével óvatosan letisztítja a nyelvét, mert ezzel is baktériumokat távolít el.