MIÉRT VAN SZÜKSÉGEM FOGSELYEM HASZNÁLATÁRA?

A fogínybetegség ellen a legjobb védekezés a fogak és a fogíny tisztán tartása a lepedék eltávolításával, azonban a fogak közötti rések nehezen elérhetőek pusztán fogmosással. A fogselyem segít a fogak között és az íny mentén (a fog és az íny találkozásánál) lerakódott lepedék eltávolításában.

A fogköztisztító kefékkel ezek a nehezen elérhető területek nagyon hatékonyan tisztán tarthatók, de néha túl kicsi a hézag a fogak között ahhoz, hogy a kefe beférjen, ezért a fogselyem nagyszerű alternatíva.

HOGYAN HASZNÁLJUK A FOGSELYMET?

Ha a fogak hatékony tisztításáról beszélünk, a fogselyem helyes használata létfontosságú. A továbbiakban bemutatjuk azokat az egyszerű módszereket, amelyek segítenek a fogselyem helyes használatában:

  1. Mindig legyen gyengéd, a fogselyem túl erős használatával felsértheti a fogínyét.
  2. Tépjen le kb. 45 cm fogselymet, majd a két végét tekerje a két kezének egy-egy ujja köré.
  3. Fogja a fogselymet óvatosan a hüvelykujjai és a mutatóujjai közé úgy, hogy egy kb. 2,5 cm hosszú feszes részt hagyjon a kettő között.
  4. Óvatosan mozgassa előre-hátra a fogselymet, hogy bejusson a két fog közé.
  5. Amikor a fogselyemmel eléri az ínyét, hajtsa vissza C-alakban a fog köré.
  6. A fogselymet végig a fog oldalának nyomva gyengéden húzza felfelé az ínytől, majd ismételje meg ugyanezt a mozdulatsort a mellette lévő fog oldalán is. Ne erőltesse a fogselymet a két fog közé, legyen óvatos.
  7. Ne hagyja ki a leghátsó fog csupaszon álló oldalát sem.
  8. Az egész műveletet következetesen végezze, hogy egyetlen fog se maradjon ki.

Ha ezután sem biztos abban, hogyan is kell helyesen használni a fogselymet, kérje meg a fogorvosát vagy a szájhigiénikusát, hogy mutassa meg a helyes technikát.

Előfordulhat, hogy eleinte az ínye vérzik a fogselyem használatakor, ennek azonban gyorsan el kell múlnia. Ha néhány nap után még mindig vérzik a fogselyem használatakor, akkor az a fogínybetegség jele lehet. Fontos, hogy ezt megbeszélje a fogorvosával, aki ellenőrizni tudja, hogy a fogínye egészséges-e, és tanácsokat tud adni a fogínybetegség megelőzéséhez.

MILYEN GYAKRAN KELL FOGSELYMET HASZNÁLNI?

Sokan tanácstalanok, hogy milyen gyakran kell fogselymet használni, vagy hogy a fogmosás előtt vagy után kell-e használni a fogselymet. 12 éves kortól érdemes elkezdeni a fogköztisztító kefék vagy a fogselyem használatát a fogköz tisztítására naponta egyszer, fogmosás előtt.