HAT NEMSZERETEM DOLOG, AMI SZÁJSZAGOT OKOZHAT

Ha halitosisban szenved, és kellemetlen a lehelete, kínosan és kényelmetlenül érezheti magát társaságban vagy udvarlás közben. Ezért fontos, hogy jobban megértse a halitosis okait. A továbbiakban áttekintjük a halitosis hat lehetséges okát, és azt, hogy mit lehet tenni ellenük:

1. NEM ÁPOLJA MEGFELELŐEN FOGAIT ÉS ÍNYÉT

A lepedékképző baktériumok folyamatosan lerakódnak a fogak felületén, körül és között, és ez a lepedék lehet a felelős a szájszagért. Amikor ezek a baktériumok lebontják a szájban lévő ételdarabkákat, kellemetlen szagú gázok szabadulhatnak fel, és ez okozza a lehelet kellemetlen szagát.

Ezt úgy előzheti meg, ha naponta kétszer fluoridos fogkrémmel fogat mos, és fogselyemmel a fogai közti nehezen elérhető helyekről is eltávolítja a lepedéket és a beszorult ételdarabkákat.

2. LEHET, HOGY MÁR KIALAKULÓBAN VAN A FOGÍNYPROBLÉMA

A halitosis lehet a fogínybetegség egyik első jele, mivel azok az ínyvonal mentén lerakódó lepedékképző baktériumok okozzák, amelyek a rossz leheletért is felelősek lehetnek. Ha nem távolítják el, a lepedék ínyvérzést és ínyduzzadást okozhat – ezek a gingivitis tünetei. Kezelés nélkül mindez súlyosabb fogínybetegséghez vezethet.


A gingivitis megelőzése érdekében naponta kétszer mosson fogat fluoridos fogkrémmel, például parodontax-szal, amely különleges összetételének köszönhetően jelentősen több lepedéket távolít el, mint a hagyományos fogkrémek.

3. AMIT ESZIK ÉS ISZIK

Ha erős szagú ételt, például fokhagymát, vöröshagymát vagy fűszereket, illetve kávét vagy szeszes italt fogyaszt, ez átmenetileg érződik a leheletén. Ezt úgy tudja a legegyszerűbben megakadályozni, hogy nem fogyaszt ilyen ételeket és italokat.

4. DOHÁNYZIK VAGY DOHÁNYT RÁG

A cigarettázás, a pipázás, a tubákolás és a dohányrágás egyaránt rossz leheletet okozhat. Ezenkívül elszínezi a fogakat, és növeli a fogínybetegség kialakulásának kockázatát. Hagyjon fel a dohányzással, hogy egészségesebb legyen a szája, fehérebbek a fogai, és frissebb a lehelete.

5. GYORS FOGYÁST ÍGÉRŐ FOGYÓKÚRÁT TART

A koplalás, a gyors fogyást ígérő fogyókúra és az alacsony szénhidráttartalmú étrend mellékhatásaként előfordulhat rossz lehelet. Ennek az az oka, hogy amíg a szervezetünket arra kényszerítjük, hogy lebontsa a zsírt, az ketonoknak nevezett vegyi anyagokat állít elő. Ezek pedig belekerülnek a leheletbe, és kellemetlenné teszik. A halitosisnak ez a típusa csak étrendmódosítással orvosolható.

6. EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁJA VAN

Ritkábban bizonyos egészségügyi problémák is kellemetlenné tehetik a leheletet. Az egyik ilyen probléma a szájszárazság, vagy orvosi nevén xerostomia, ami akkor következik be, amikor elzáródik a szájüregbe vezető nyálcsatorna. Ez rossz leheletet okozhat, mert a nyál segít nedvesen tartani a nyelvet, és lemossa róla azokat a baktériumokat, amelyek kellemetlenné tehetik a leheletet.

Gastrointestinalis, azaz emésztőrendszeri problémák, cukorbetegség, torok- és mellkasi fertőzések is okozhatnak rossz leheletet. Ha zavarja a lehelete, forduljon fogorvoshoz vagy orvoshoz.