FOGORVOSI TANÁCSOK A FOGÍNYBETEGSÉG KEZELÉSÉVEL KAPCSOLATBAN

A fogínybetegség ellen az egyik lehatásosabb megoldás a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Ötleteket adunk ahhoz, hogyan őrizze meg a fogak és az íny egészségét a fogorvosi ellenőrzések között.

Bár észlelheti a fogínybetegség egyes jeleit, például az ínyduzzadást, az íny kivörösödését vagy az ínyvérzést, előfordulhat, hogy egészen addig mégsem tudatosodik Önben, hogy problémája van, amíg el nem megy a fogorvoshoz. Mivel a fogínybetegség első szakasza, a gingivitis nem feltétlenül jár fájdalommal, gyakran észre sem veszik. Előfordulhat, hogy azoknak sem tűnik fel, akik dohányoznak, mivel a dohányzás elnyomja a korai tüneteket.

Ezért olyan fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, hiszen a szakszerű vizsgálat során fény derülhet a fogínybetegség nem nyilvánvaló tüneteire is, így Ön még azelőtt közbeléphet, hogy a dolgok komolyabbra fordulnának.

A súlyos gingivitist gyakran az okozza, hogy lepedékképző baktériumok rakódnak le a fogak felületén, körül és között. Ha ezt a lepedéket nem távolítják el rendszeres fogmosással, az irritálhatja az ínyt, ami kivörösödhet, megduzzadhat, vérezhet, és fokozatosan elsorvadhat. Az íny végül annyira károsodik, hogy az már a fogtasakot is érinti. Ez az előrehaladott fogíny probléma a fogínysorvadás, amely visszafordíthatatlan állapot és fogvesztéshez vezethet.

MIT TEHETÜNK A GINGIVITIS MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN?

Ha fogorvosa gingivitist állapít meg Önnél, akkor szaktanácsot kell kapnia az otthoni kezelésre és arra vonatkozóan, hogyan előzhető meg az állapot súlyosbodása. Szájsebészeti beavatkozást is végezhetnek Önön.

A sikeres kezelés alapja az, hogy megfelelő szájápolási szokásokat alkalmazva eltávolítsa és kordában tartsa a lepedékképző baktériumokat.

A megelőzés első lépése a napi kétszeri, megfelelően végzett fogmosás, hogy az íny és a fogak valóban tiszták legyenek. Ha fennáll Önnél a súlyos ínypanaszok veszélye, akkor fogorvosa javasolhatja, hogy az általában használt fogkefe mellett speciális fogkefét és más tisztítóeszközöket is használjon a nehezen elérhető helyeken. A nehezen elérhető helyekről, így a fogai közül például fogköztisztítóval vagy egy sörtesoros fogkefével, illetve fogselyemmel távolíthatja el a lepedéket.

A második lépés a parodontax fogkrém használata, amely klinikailag igazoltan segít csökkenteni a lepedékképző baktériumok lerakódását.

Ha Önnél a fogínybetegség súlyos, állandósult vagy gyakoribb tünetei jelentkeznek, akkor a fogorvos a napi kétszeri fogmosás mellett javasolhatja, hogy egy rövid ideig Corsodyl szájöblögető oldatot is használjon. A Corsodyl klórhexidint tartalmaz, amely elpusztítja és távol tartja azokat a lepedékképző baktériumokat, amelyek fogínyproblémát megelőzésére. Ez hatásos rövid távú kezelés a súlyosabb fogínybetegség megelőzésére, miközben Ön folyamatosan fejlesztheti szájápolási szokásait.

MINDIG FORDULJON SZAKEMBERHEZ

A fogínybetegség megelőzésének legjobb módja az, ha otthon tisztán tartja ínyét és fogait, de ez nem tekinthető a rendszeres fogorvosi vagy dentálhigiéniai ellenőrzések alternatívájának. Csak szakember tudja diagnosztizálni a gingivitist, és csak ő veszi észre, ha már periodontitisszé alakult, amelyet fogorvosnak kell kezelnie az íny és a fogak károsodásának minimalizálása érdekében.