Location:

Véres köpet a lefolyóban
Véres köpet a lefolyóban

A fogínybetegség tünetei

Mi okozza a fogvesztést?

A gyermekkori foghullás olyan, akár egy beavatási szertartás a felnőtt életbe. Felnőttként azonban aggasztó és visszafordíthatatlan jelenség, amely tartósan befolyásolja a külsőnket, a szájüregünk állapotát, sőt a magabiztosságunkra is kihat.

A felnőttkori fogvesztés több okra is visszavezethető. A fogak mechanikus okokból, balesetben, egészségügyi okokból, például cukorbetegség miatt is kieshetnek, a leggyakoribb ok azonban a súlyos, visszafordíthatatlan fogínybetegség (periodontitis azaz foggyökérhártya-gyulladás).

Meglazult fog illusztrációja

Ezért lehet a fogínybetegségből fogvesztés

Egészséges fogíny nélkül nincs egészséges fogsor.

Az állkapocscsontban minden fog stabilan ül a saját tasakjában. Ezért is fontos, hogy a csontba ne juthassanak be baktériumok, mivel a fertőzés károsíthatja a csontszövetet, és akár fogvesztést is okozhat. A fogíny a csontszövet és a szájüregben lévő lepedékképző baktériumok közötti védőgát.  

A lerakódott lepedék és a benne élő, ínyét irritálható baktériumok lehetnek a fogíny problémák kiváltó okai. Az íny pirossá és duzzadttá válhat, fogmosás vagy fogselymezés közben pedig akár vérezhet is. Ezek a jelek utalnak a fogínybetegség első szakaszára, a gingivitisre (ínygyulladásra). Ha ebben a szakaszban nem történik közbelépés, a folyamat a második, visszafordíthatatlan szakaszba lép: ez a periodontitis (foggyökérhártya-gyulladás), amit akár fogvesztés is követhet.

Ez azért következik be, mert a lerakódott lepedékképző baktériumok miatt visszahúzódhat az íny a fogakról, az így keletkezett kis felületeken pedig még több lepedék rakódhat le, és még jobban megnő a fertőzésveszély. Ha nem számolják fel őket, a fertőzések ráhúzódhatnak a csont- és ínyszövetre, amely a helyükön tartja a fogakat, és ha károsodik, a fogak meglazulhatnak.

A periodontális fogvesztés megelőzésének legfontosabb alapelve, hogy idáig nem szabad eljutni. 

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés legalább ennyire fontos, mivel a fogfájással és -érzékenységgel ellentétben a fogínybetegséget nem mindig kíséri fájdalom. Sőt elfordulhat, hogy egyáltalán nem is lehet észrevenni, egy professzionális vizsgálat azonban feltárhatja a betegség korai jeleit, így még azelőtt közbe lehet lépni, hogy a betegség elfajulna. 

Ez különösen akkor fontos, ha Ön dohányzik, mivel a dohányzás elfedheti a fogínybetegség tüneteit.

Ha a fogorvosa tartós vagy súlyosbodó fogínybetegséget észlel, javasolhatja Önnek a Corsodyl 0,2%-os szájöblögető oldatot, ami klinikailag bizonyítottan segít megelőzni a további fogínygyulladást. Antimikróbás összetevőt tartalmaz, az úgynevezett klórhexidint, mely elpusztítja a lepedéket, ezzel esélyt biztosítva az ínye gyógyulásának. Ha időben elkezdi használatát, mielőtt a fogínysorvadás előrehaladott állapotba jutna, elkerülheti a fogvesztést.