MI OKOZZA A FOGÍNY GYULLADÁSÁT?

Az egészséges íny rózsaszín és kemény, ha tehát az ínye gyulladt, vagyis vörösnek és duzzadtnak tűnik, az a fogínybetegség jele lehet. Számos oka lehet a fogíny gyulladásának, ezért fontos tudni, hogy mi okozza azt.

A GYULLADT FOGÍNY OKAI

A fogíny gyulladásának számos oka lehet:   

Lepedék – A lerakódott lepedék gyakori oka a fogínybetegség első stádiumának, a fogínygyulladásnak. A lepedék folyamatosan rakódik le a fogakon és a fogak körül, és ha nem távolítjuk el rendszeres fogmosással, irritálhatja a fogínyt, amely ettől bevörösödhet és begyulladhat. A fogínybetegségekhez kapcsolódó gyulladás általában nem fájdalmas, de ha nem kezeljük, továbbterjedhet és gyökérhártya-gyulladássá alakulhat, amely a fogínybetegség komolyabb, visszafordíthatatlan formája, és végső soron foghullást is okozhat.

Aftás fekély – Ezek a piros, fehér vagy szürke kelések fájdalmasak lehetnek, és bárhol megjelenhetnek a szájban, így a fogínyen is, amitől az íny fájhat és begyulladhat. Az is előfordulhat, hogy egyszerre több ilyen kelés is van a szájában, különböző helyeken. Bár ezek kellemetlenek, általában nem ártalmasak, és pár nap alatt elmúlnak. A mikróbaellenes szájvizek, mint a Corsodyl 0.2% szájvíz felgyorsíthatják a gyógyulás folyamatát, és megelőzhetik a fertőzést. Ha a kelések nem akarnak elmúlni, és folyamatosan újra megjelennek, látogassa meg a fogorvosát.

A fogíny dörzsölése – Ha túl erősen vagy keményen mos fogat, felsértheti az érzékeny ínyszöveteket, amitől az fájhat és begyulladhat. A probléma enyhítésére hatékony módszer a gyengéd, körkörös mozdulatokkal történő fogmosás.

Mivel a gyulladt fogínynek számtalan oka lehet, kérjen időpontot a fogorvosától, és derítse ki, hogy mi okozza a fogínygyulladását, illetve kérjen szakértő tanácsot annak kezelésével kapcsolatban.

HOGYAN KEZELHETŐ A GYULLADT FOGÍNY?

Ha a jelek fogínygyulladásra utalnak, a legjobb mód a fogíny egészségének helyreállítására, ha megkérdezi a fogorvosát, hogyan javíthat a mindennapos szájhigiéniáján. Ez lehet egy egyszerű módszer, például napi kétszer kétperces fogmosás fluoridtartalmú fogkrémmel vagy kifejezetten az egészséges fogíny megőrzésére kifejlesztett, mindennapos használatra szánt fogkrémmel, mint amilyen a parodontax*.

A parodontax fogkrém használata segíthet megelőzni a fogínyvérzést. Napi kétszeri fogmosás mellett 4x hatékonyabb a fogíny mentén (vagyis az íny és a fog találkozásánál) lerakódó lepedék eltávolításában, mint a hagyományos -nem nátrium-bikarbonát tartalmú-fogkrémek**, és segít megőrizni az egészséges fogínyt és az erős fogakat, egy szakszerű tisztítást követően.

Ha fennáll a súlyos fogínybetegség lehetősége, a fogorvosa javasolhatja fogköztisztító kefe vagy fogselyem használatát a nehezen elérhető területek tisztán tartására, és rövid távon Corsodyl 0.2% szájvíz használatát a lepedék eltávolítására.

*kivéve a fluoridmentes parodontax Classic fogkrém
** Parodontax Ultra Clean, Fluoride, Classic, Extra Fresh, vagy Complete Protection fogkrémek esetén. A Haleon belső vizsgálata alapján, RH02434, 2015.