FOGÍNYPROBLÉMA – TÉNY VAGY MÍTOSZ?

A fogínyprobléma világszerte sok embert érint: a felnőtt lakosság körülbelül fele tapasztal gingivitist élete során. Az idők során számos hiedelem is kialakult a fogínyproblémával kapcsolatban.

Íme néhány közszájon forgó, a fogínyproblémával kapcsolatos hiedelem, amelyekkel Ön is találkozhat – és mellettük pár olyan fontos tény, amelyeket ismernie kell, amikor a fogínyprobléma okai és kezelése kerül szóba.

1. AZ ÍNYVÉRZÉS CSAK AZ IDŐSEK PROBLÉMÁJA – MÍTOSZ

Az ínyvérzés a fogínyprobléma gyakori tünete. Gyakran az okozza, hogy lepedék rakódik le a fogak felületén, körül és között. Minden korosztályt érinthet, bár gyermekeknél ritkábban fordul elő.

2. A SORVADT ÍNY NEM TUD VISSZANŐNI – TÉNY

Vissza tud nőni a sorvadt íny? Nem, a sorvadt íny nem tud magától visszanőni. A rendszeres fogselymezés és valamilyen fluoridos fogkrém, például parodontax használata segíthet megelőzni a lepedék további lerakódását, és megakadályozni, hogy a sorvadás tovább folytatódjon.

3. A TÚL ERŐTELJES FOGMOSÁS ÍNYVÉRZÉST OKOZHAT – TÉNY

A túl erőteljes fogmosás ínyvérzést okozhat, de az ínyvérzés fogínyproblémára (gingivitis) is utalhat, ezért ha fogmosás után vért lát a köpetében, mindig menjen fogorvoshoz. Fontos, hogy fogmosás közben ne nyomja túl erősen a kefét. Használjon kis fejű, puha, lekerekített sörtékkel rendelkező kézi vagy elektromos fogkefét, végezzen körkörös vagy elliptikus mozdulatokat, és fokozottan ügyeljen a fogíny vonalára (arra a részre, ahol az így találkozik a foggal). Azt is javasoljuk, hogy fogkeféjét háromhavonta cserélje újra.

4. A FOGÍNYPROBLÉMA NEM MINDIG KOMOLY DOLOG – MÍTOSZ

A gingivitis a fogínyprobléma első szakasza, és megfelelő kezeléssel, illetve megfelelő napi szájápolási szokásokkal meggyógyítható. Ha azonban nem kezelik, akkor súlyosabb fogínyproblémává, periodontitisszé alakulhat, amely visszafordíthatatlan, nem gyógyítható, és végül fogvesztést eredményezhet.

5. CSAK AKKOR KELL FOGORVOSHOZ MENNI, AMIKOR BAJ VAN – MÍTOSZ

Ha úgy véli, hogy a fogínyprobléma valamelyik tünete jelentkezik Önnél, például ha fogmosáskor vagy fogselymezéskor vért lát a köpetében, a lehető leghamarabb keresse fel fogorvosát. A fogorvos javallatának megfelelően azonban rendszeresen járnia kell fogorvosi ellenőrzésre is – akkor is, ha úgy hiszi, minden rendben van. Bármely tünet felmerülése előtt fogorvosa felfedezheti a fogíny probléma jeleit, amely segíthet Önnek megállítani az állapot romlását, mielőtt azok rosszabbra fordulnak.