FOGÍNYBETEGSÉG – TÉNY VAGY MÍTOSZ?

A fogínybetegség világszerte sok embert érint: a felnőtt lakosság körülbelül fele tapasztal gingivitist élete során. Az idők során számos hiedelem is kialakult a fogínybetegséggel kapcsolatban.

Íme néhány közszájon forgó, a fogínybetegséggel kapcsolatos hiedelem, amelyekkel Ön is találkozhat – és mellettük pár olyan fontos tény, amelyeket ismernie kell, amikor a fogínybetegség oka és megelőzése kerül szóba.

1. AZ ÍNYVÉRZÉS CSAK AZ IDŐSEK PROBLÉMÁJA – MÍTOSZ

Az ínyvérzés a fogínybetegség gyakori tünete. Gyakran az okozza, hogy lepedék rakódik le a fogak felületén, körül és között. Minden korosztályt érinthet, bár gyermekeknél ritkábban fordul elő.

2. A SORVADT ÍNY NEM TUD VISSZANŐNI – TÉNY

Vissza tud nőni a sorvadt íny? Nem, a sorvadt íny nem tud magától visszanőni. A rendszeres fogselymezés és valamilyen fluoridos fogkrém, például parodontax használata segíthet megelőzni a lepedék további lerakódását, és megakadályozni, hogy a sorvadás tovább folytatódjon.

3. A TÚL ERŐTELJES FOGMOSÁS ÍNYVÉRZÉST OKOZHAT – TÉNY

A túl erőteljes fogmosás ínyvérzést okozhat, de az ínyvérzés fogínybetegségre (gingivitis) is utalhat, ezért ha fogmosás után vért lát a köpetében, mindig menjen fogorvoshoz. Fontos, hogy fogmosás közben ne nyomja túl erősen a kefét. Használjon kis fejű, puha, lekerekített sörtékkel rendelkező kézi vagy elektromos fogkefét, végezzen körkörös vagy elliptikus mozdulatokat, és fokozottan ügyeljen a fogíny vonalára (arra a részre, ahol az így találkozik a foggal). Azt is javasoljuk, hogy fogkeféjét háromhavonta cserélje újra.

4. A FOGÍNYBETEGSÉG NEM MINDIG KOMOLY DOLOG – MÍTOSZ

A gingivitis a fogínybetegség első szakasza, és megfelelő kezeléssel, illetve megfelelő napi szájápolási szokásokkal meggyógyítható. Ha azonban nem kezelik, akkor súlyosabb fogínybetegséggé, periodontitisszé alakulhat, amely visszafordíthatatlan, nem gyógyítható, és végül fogvesztést eredményezhet.

5. CSAK AKKOR KELL FOGORVOSHOZ MENNI, AMIKOR BAJ VAN – MÍTOSZ

Ha úgy véli, hogy a fogínybetegség valamelyik tünete jelentkezik Önnél, például ha fogmosáskor vagy fogselymezéskor vért lát a köpetében, a lehető leghamarabb keresse fel fogorvosát. A fogorvos javallatának megfelelően azonban rendszeresen járnia kell fogorvosi ellenőrzésre is – akkor is, ha úgy hiszi, minden rendben van. Bármely tünet felmerülése előtt fogorvosa felfedezheti a fogínybetegség jeleit, amely segíthet Önnek megelőzni az állapot romlását, mielőtt azok rosszabbra fordulnak.