MI A PROFESSZIONÁLIS FOGTISZTÍTÁS?

Mindegy, hogy milyen alaposan mossa vagy selymezi a fogait, mindig lesznek nehezen elérhető helyek. Professzionális fogkőeltávolítás segítségével a fogak teljesen megtisztíthatók.

A fogínybetegség gyakran az okozza, hogy lerakódnak a lepedékképző baktériumok. A lepedék eltávolításának legjobb módja a napi kétszeri fogmosás. Ám mindegy, milyen alaposan mos fogat, mindig lesznek nehezen elérhető helyek, amelyeket csak nagy nehézségek árán lehet tisztán tartani. Ezeken a területeken felhalmozódhatnak a lepedékképző baktériumok, és végül megkövesedve fogkőnek nevezett kemény, kéregszerű lerakódássá alakulnak, amelyet csupán fogmosással már lehetetlen eltávolítani. Ha nem távolítják el, egyre több lepedék rakódhat le a fog körül, és potenciálisan az íny vonala alatt is, ez pedig fogínybetegség kialakulásához vezet.

A fogínybetegség kockázatának csökkentése érdekében fogorvosa javasolhatja, hogy szakszerűen tisztíttassa meg fogait, azaz végeztessen professzionális fogtisztítást, hogy fogai valóban tiszták legyenek.

MI VÁRHATÓ?

A professzionális fogtisztítást fogorvosa vagy dentálhigiénikusa végezheti el.

Az első, „kaparási” szakaszban eltávolítják a lerakódott lepedéket és fogkövet. Gyakran ultrahangos kaparóval távolítják el a fogkő nagy részét, majd speciális kézi eszközöket használnak a makacs maradványok lekaparásához.

A következő lépés a fogak „fényezése”, hogy a felületük teljesen sima legyen. Bár a fényezés eltávolítja a foltokat, és fénylővé és csillogóvá teszi a fogakat, ez nem pusztán szépészeti eljárás. Kisimítja a kisebb egyenetlenségeket és a fogak durva textúrájú felületi foltjait, ami védelmet nyújt a lepedék jövőbeli lerakódása ellen.

Fogorvosa tudni fogja, hogy milyen gyakran kell professzionális fogkőeltávolítást végeztetnie. Nem szabad elfelejteni, hogy a szakszerű tisztítás csak kiegészíti a megfelelő napi szájápolási szokásokat, és soha nem helyettesítheti a fluoridos fogkrémmel történő napi kétszeri fogmosást. Emellett konkrét fogkrémmárkát, például a parodontax-ot is ajánlhatja, amellyel két fogorvosi kezelés között megelőzhető a lepedékképződés.