MINDEN, AMIT AZ AFTÁS FEKÉLYRŐL TUDNI KELL

Az aftás fekély nagyon gyakori. Ezek fájdalmas, kellemetlen kelések, amelyek bárhol megjelenhetnek a szájban, azonban a leggyakrabban a nyelven (nyelvfekély) és a száj belsején tűnnek fel. Általában kerek vagy ovális alakúak, kitüremkednek és duzzadtak. Az aftás fekély lehet piros, fehér, sárga vagy szürke színű.

Egyszerre lehet egynél több afta is a szájában, és lehetnek enyhék vagy nagyon fájdalmasak, amitől az evés, az ivás és a fogmosás is kellemetlen. Szerencsére számos, otthon is használható gyógymód van az aftás fekély kezelésére, amelyek segítenek azok gyors felszívódásában, és megakadályozzák, hogy újra feltűnjenek.

MI OKOZZA AZ AFTÁS FEKÉLYT?

Az aftás fekélyt leggyakrabban a szájnyálkahártya sérülése okozza az alábbiak valamelyike miatt:

  • A szájbelső vagy a nyelv elharapása
  • Rosszul illeszkedő műfogsor
  • Kemény vagy ropogós étel, amely nem bomlik le egyszerűen
  • Éles fog vagy rossz tömés

További ok lehet a stressz, örökletesség vagy bizonyos, fekélyt kiváltó ételek evése, például dió, mogyoró, sajt, csípős ételek vagy búzaliszt.

HOGYAN SZABADULHAT MEG AZ AFTÁS FEKÉLYTŐL?

Az aftás fekély általában magától felszívódik nagyjából egy hét alatt. Ha zavarja, kipróbálhatja az alábbi módszerek egyikét, amelyek segíthetnek felgyorsítani a gyógyulást, és megakadályozzák, hogy az afta újra feltűnjön.

  1. Használjon mikróbaellenes szájvizet, például Corsodyl 0.2% szájvizet. Ez nem akadályozza meg, hogy az afta újra feltűnjön, de felgyorsíthatja a gyógyulást és megelőzheti a fertőzést.   
  2. Ha túlzott erőt használ fogmosás közben, felsértheti a fogínyt, ami fekélyhez vezethet. Beszéljen a fogorvosával arról, hogy melyik az Önnek megfelelő fogkefe.
  3. Kerülje a ropogós, erősen fűszeres, savas, csípős vagy sós ételeket, amíg el nem múlik a fekély.   
  4. Kerülje a fekélyt kiváltó ételeket, ha úgy látja, hogy Önnél fekélyt okoznak.

A legtöbb aftás fekély ártalmatlan, de ha mégis aggódik, ha három hétnél is tovább tart, ha újra és újra megjelenik vagy ha rosszabbodik, egyre fájdalmasabb és vörös, kérjen orvosi segítséget.