EGYSZERŰ TIPPEK A rossz lehelet LEKÜZDÉSÉHEZ

A rossz lehelet vagy szájszag, vagy orvosi nevén halitosis olyan kellemetlen állapot, ami társaságban feszélyezetté tehet minket. Ez a kínos probléma szerencsére egyszerűen leküzdhető, de a halitosis megszüntetésének módja attól függ, hogy mi okozza a lehelet kellemetlen szagát.

A HALITOSIS OKA

Bár a halitosisnak számos oka van, az egyik leggyakoribb a lepedékképző baktériumok lerakódása a fogak körül és között. Ennek az a magyarázata, hogy amikor ezek a baktériumok lebontják a szájban lévő ételdarabkákat, kellemetlen szagú gázok szabadulnak fel. A lepedékképző baktériumok a fogszuvasodáshoz és a fogínyproblémákhoz is hozzájárulnak.

HOGYAN LEHET MEGSZABADULNI A SZÁJSZAGTÓL?

A lepedékképző baktériumok által okozott rossz leheletet megfelelő szájápolási szokásokkal lehet legyőzni:

  • Minden megfelelő szokás kiindulópontja a fluoridos fogkrémmel történő napi kétszeri fogmosás. Szódabikarbónát tartalmazó, enyhén csiszoló hatású összetétele miatt válassza a parodontax fogkrémet, amely fizikailag eltávolítja a lerakódott lepedékképző baktériumokat a fogíny vonaláról. Használja mindennap, hogy szája tiszta, lehelete friss legyen.
  • A fogkefével óvatosan tisztítsa le a nyelvét is, hogy eltávolítsa róla a rátapadt baktériumokat.
  • A fogak közötti nehezen elérhető helyekről fogselyemmel távolítsa el a lepedéket és a beszorult ételdarabkákat.
  • Rendszeresen járjon fogorvoshoz, ellenőriztesse ínyének és fogainak állapotát, és szakszerű tisztítással távolíttassa el a makacs lepedéklerakódásokat.

TOVÁBBI TIPPEK A ROSSZ LEHELET LEKÜZDÉSÉRE

Az alábbi módokon is frissen tarthatja leheletét:

  • Ne fogyasszon erős szagú ételt, például fűszereket, fokhagymát és vöröshagymát, és ne igyon kávét vagy szeszes italt, mert átmenetileg érződik a leheletén.
  • Szokjon le a dohányzásról. A dohányzás és a dohányrágás kellemetlenné teszi a leheletet, és elszínezheti a fogakat, ezért szokjon le, hogy lehelete frissebb, fogai fehérebbek legyenek.
  • Igyon sok vizet, hogy hidratált maradjon, és a nyálával le tudja öblíteni a szájában lévő, rossz leheletet okozó baktériumokat és elhalt hámsejteket.

Szájszagot bizonyos egészségügyi problémák is okozhatnak, például gastrointestinalis, azaz emésztőrendszeri problémák, valamint torok- vagy mellkasi fertőzések. Ilyenkor orvoshoz kell fordulni, és segítséget kell kérni tőle a probléma kezeléséhez.