A FOGÍNYGYULLADÁS TÜNETEI ÉS FIGYELMEZTETŐ JELEI

A fogínygyulladás a fogínybetegség korai, enyhe stádiuma. A fogínygyulladás tüneteinek felismerése fontos, ugyanis ez segít gyorsan cselekedni a fogínybetegség terjedése ellen, mielőtt a dolgok komolyabbra fordulnának.

A kezeletlen fogínygyulladásból gyökérhártya-gyulladás alakulhat ki, amely súlyos, visszafordíthatatlan fogínybetegség, és a felnőttkori foghullás leggyakoribb oka. A jó hír az, hogy a megfelelő szájhigiénia kialakítása segíthet a fogínygyulladás megelőzésében és a fogíny remek formájának megőrzésében. Azért fontos tehát figyelni a fogínygyulladás jeleire, hogy meggátolhassa a fogínybetegség terjedését.

4 A FOGÍNYGYULLADÁS JELEI

A jeleket könnyen felismerheti a fogínygyulladás négy fő tünetét ismertető alábbi útmutatónk segítségével:

1. Fogínyvérzés

A fogínybetegségek tünetei közül elsőként a fogínyvérzést tapasztalhatja. Az egészséges fogíny nem vérzik, ha tehát vért vesz észre fogmosás vagy fogselyem használata közben, az a fogínygyulladás jele lehet. Akkor se hagyja figyelmen kívül, ha csak alkalmanként lát vért, mert ez annak a jele lehet, hogy fogínybetegség van kialakulóban.

2. Rossz lehelet

Számos ok miatt lehet rossz lehelete, szájszaga (vagy orvosi nevén halitosis). Lehet azért, mert olyat evett, mert nem ápolja megfelelően a fogait és a fogínyét, de lehet a fogínygyulladás egyik korai jele is. Ez azért van, mert a fogínyproblémához kapcsolódó baktériumok kellemetlen szagokat bocsátanak ki a szájban lévő ételrészecskék lebontása közben. A rossz szájszag kínos és kellemetlen állapot, de lehet, hogy éppen ez figyelmezteti, hogy fogínybetegség van kialakulóban.

3. Duzzadt fogíny

A fogínyének rózsaszínnek és erősnek kell tűnnie. Amikor legközelebb fogat mos, vizsgálja meg tüzetesebben a száját belülről – ha az ínye duzzadt, vörös és megdagadt, az a fogínygyulladás egyik tünete lehet, és annak a jele, hogy jobban kell vigyáznia a fogínyére.

4. Fogínysorvadás

Nézzen a tükörbe, és vizsgálja meg, nincs-e fogínysorvadása. Ez akkor tapasztalható, amikor a fogíny elkezd leválni a fogról, és alatta a gyökér szabadon marad. Lehet, hogy úgy látja, mintha a foga egy kicsit megnyúlt volna, vagy egy apró hézagot érez a fog és a fogíny találkozásánál, a fogíny mentén. A fogínysorvadás másik jele az érzékeny fog lehet. A fogínysorvadás viszonylag gyakori. Ha észreveszi, itt az idő, hogy kiderítse az okát, és megtudja, mit tehet, hogy megelőzze a súlyosbodását.

Tudta, hogy a teste gyakran a fájdalommal figyelmezteti egy problémára, de a fogínygyulladás nem fájdalmas? Ez azt is jelentheti, hogy elsiklik felette. A fájdalmas, érzékeny fogínyt általában más okozza, például rosszul mos fogat vagy fogtályogja van. Ha a fogínye puha és fáj, beszéljen a fogorvosával, és derítse ki, mi okozza a problémát.

MIT KELL TENNI, HA ÚGY GONDOLJA, FOGÍNYGYULLADÁSBAN SZENVED?

Ha a fogínygyulladás bármelyik jelét tapasztalja, ne hagyja figyelmen kívül. Korai stádiumban még megelőzheti a fogínybetegség terjedését, de ha nem kezelik, idővel gyökérhártya-gyulladáshoz vagy akár foghulláshoz is vezethet. A legjobb, amit tehet a tünetek felismerésekor, ha meglátogatja a fogorvosát. A szakértő képes felismerni a fogínygyulladás korai jeleit, és tanácsot adhat annak legjobb kezelésére, még mielőtt a dolog rosszabbra fordulna.

És ne feledje, a legjobb módszer a fogínybetegségek terjedése ellen a megfelelő szájhigiénia.