Location:

Véres köpet a lefolyóban
Véres köpet a lefolyóban

A fogínybetegség tünetei

Mitől alakul ki ínyduzzadás?

Az egészséges íny rózsaszín és kemény, a gyulladt íny azonban vörös és duzzadt. Ez gyakran a fogínybetegség egyik tünete, ezért fontos, hogy haladéktalanul beszéljen a fogorvosával, máskülönben a helyzet rosszabbodhat.

A duzzadt (vagyis gyulladt) fogíny leggyakoribb oka a lepedék, amely lerakódhat a fogakon, a fogak körül és a fogak között. Általában akkor alakul ki, amikor a szánkban szénhidráttartalmú ételmaradék (cukrok és keményítő) marad.

A lepedék eltávolításának (általában fogmosással) hiányában az íny begyulladhat a fog körül. Ez a gyulladás végső soron átterjedhet a fogágyra, vagy még súlyosabb problémákhoz, például gyökérhártya-gyulladáshoz vezethet.

Az íny más okokból is begyulladhat, ezért fontos, hogy beszéljen fogorvosával, ha bármilyen problémája van, hiszen egy szakértő tanácsot tud adni a gyulladt fogíny megfelelő kezeléséhez.

A fogínybetegségek ritkán járnak fájdalommal, ezért ha fáj az ínye, annak valószínűleg más okai vannak, például túl erősen mos fogat vagy fogtályogja van. Ha aggódik, mert fáj a fogínye, kérje ki a fogorvosa szaktanácsát a fájó fogíny kezelésével kapcsolatban. Ha azonban az ínye duzzadt, az a fogínybetegség jele lehet.

Duzzadt íny illusztrációja

Hogyan előzhető meg a fogínygyulladás

Amellett, hogy beszél a fogorvosával és rendszeresen ellenőrizteti a fogait, számos egyéb dolgot is tehet a lepedék eltávolítása és a fogínygyulladás megelőzésére érdekében.

  1. Mosson fogat parodontax Fluoride fogkrémmel, amely 4x hatékonyabb a fogíny mentén (vagyis az íny és a fog találkozásánál) lerakódó lepedék eltávolításában, mint a hagyományos -nem nátrium-bikarbonát tartalmú- fogkrémek, és napi kétszeri fogmosás mellett segít megőrizni az egészséges fogínyt és az erős fogakat, egy szakszerű tisztítást követően. Parodontax Ultra Clean, Fluoride, Classic, Extra Fresh, vagy Complete Protection fogkrémek esetén. A GSK belső vizsgálata alapján, RH02434, 2015.
  2. Használjon puha, kerek sörtékkel és kis fejjel rendelkező elektromos vagy hagyományos fogkefét, és különösen ügyeljen a tisztításra a fog és a fogíny találkozásánál.
  3. Használjon fogselymet vagy fogköztisztító kefét, amely segíthet eltávolítani a lepedéket a nehezen elérhető területekről, például a fogak közül.
  4. Használjon szájvizet például parodontax szájvizet, amely kifejezetten a fogíny mindennapos védelmére készült.

A fogínygyulladás megelőzésére az ehhez hasonló szájhigiéniai módszerek alkalmazása a leghatékonyabb.