Location:

Véres köpet a lefolyóban
Véres köpet a lefolyóban

A fogínybetegség tünetei

Minden, amit tudni kell az ínysorvadásról

Az ínysorvadás kifejezés azt a jelenséget takarja, amikor az íny visszahúzódik a fogról és így kilátszik az alatta lévő foggyökér. Ennek első jele a fogak fokozott érzékenysége, de az is feltűnhet, hogy a fog hosszabbnak látszik, mint egyébként, vagy hogy nyelvvel érezhető az a barázda, ahol a fogíny a foggal érintkezik (ez a rész az úgynevezett ínyvonal).  

Bár gyakori fogászati probléma, az ínysorvadásra nem szabad legyinteni, mivel fogínybetegségre utalhat.

Visszahúzódó íny illusztrációja

Mitől alakul ki ínysorvadás?

Az ínysorvadás többféle tényezőre is visszavezethető: ide tartozik az életkor, a túl erős fogmosás vagy a szájüregi problémák, betegségek. A szájüregi problémák gingivitishez (ínygyulladáshoz) vezethetnek. Ilyenkor a fogíny a lepedékképző baktériumok jelenléte miatt begyullad, ha pedig nem kezelik, lassan elkezd visszahúzódni.

Ha az ínysorvadás okait nem tárják fel és a jelenség folytatódik, az ínyrecesszió súlyosabb szájüregi panaszokat okozhat. A fogíny elválhat a fogaktól, ezáltal „tasakok” képződhetnek, amikben még több lepedék gyűlhet össze. Az idő előrehaladtával ezek a tasakok egyre mélyebbek lesznek, az íny még jobban visszahúzódik, a fog pedig meglazul.

Az ínysorvadás MEGELŐZÉSÉNEK módja

Fájó, de igaz: amint az íny elkezd visszahúzódni, a folyamat nem fordítható vissza, azaz rendkívül fontos, hogy a problémát a lehető legkorábbi szakaszában ismerjük fel és kezeljük, még mielőtt elfajulna. 

Vagyis ha azt gyanítja, hogy ínyrecesszióval van dolga, azonnal keresse fel fogorvosát, mivel ő képes feltárni az ínysorvadás okait, és a lehető legjobb kezelést ajánlja majd.

Érdemes közösen végiggondolnia napi szájápolási szokásait a fogorvosával, mivel ezzel megelőzhető az ínysorvadás kialakulása, vagy, ha a probléma már fennáll, nem romlik tovább.

Váltson például parodontax mindennapi használatra szánt fluoridos fogkrémre, amely segíthet az ínyvérzés megelőzésében. Mosson vele fogat naponta kétszer, mivel a hagyományos* fogkrémeknél négyszer hatékonyabban** távolítja el a fogíny vonala mentén lerakódott lepedékképző baktériumokat (ez az a terület, ahol az íny és a fog felülete összeér), őrzi meg a fogíny egészségét, és erősíti a fogakat.

*nátrium-bikarbonátot nem tartalmazó fogkrém

**Plakk-képző baktériumok eltávolítása szakszerű tisztítás és napi kétszeri fogmosás esetén, a hagyományos, nátrium-bikarbonát nélküli fogkrémekkel összehasonlítva, az Ultra Clean, Fluoride, Extra Fresh és Classic fogkrémek használatával.