MI AZ A PARODONTÁLIS PROBLÉMA?

A parodontális probléma orvosi szakkifejezés a fogínyproblémára. A fogínybetegségek teljes skálájára hivatkozhatunk vele, ideértve a fogínygyulladást is, amely a probléma enyhe formája, de leggyakrabban annak súlyosabb, második stádiumára, a gyökérhártya - gyulladásra használják.

A parodontális probléma az emberiséget érintő tíz leggyakoribb probléma között van, és a felnőttkori foghullás vezető oka, ezért fontos ismerni a problémát és annak kialakulását.

Ha nem állítja meg a parodontális problémát már az első stádiumában, a fogínygyulladásnál, gyökérhártya-gyulladássá alakulhat, amely a fogágy krónikus gyulladásos problémája – a fogágy a fog körül található, a fogat tartó szövetek, inak és csontok összefoglaló neve. A kezeletlen gyökérhártya-gyulladás súlyosan károsíthatja az említett szöveteket, és végső soron foghulláshoz vezet.

MI OKOZZA A PARODONTÁLIS PROBLÉMÁKAT?

Egy egészséges szájban több mint 700 különféle baktérium létezik – ezek többsége ártalmatlan. A parodontális betegséget okozó baktériumfajtát nagyon találóan parodontális baktériumnak nevezzük. Normális esetben ez a baktérium nem okoz semmilyen problémát, de bizonyos körülmények között ártalmassá válhat. Ez akkor történik meg, amikor a baktériumokból és ételmaradékokból álló réteget, a lepedéket, nem távolítjuk el rendszeres fogmosással.

Amikor a lepedék zavartalanul marad, táptalajt ad a parodontális baktériumok szaporodásának. Ez káros melléktermékekkel jár, amelyek kiváltják a test természetes gyulladásgátló reakcióját, ami duzzadt, gyulladt fogínyhez vezet. Ha ezt az állapotot nem kezeljük, a parodontális probléma tovább súlyosbodhat, amikor a lepedék fogkővé, egy megkeményedett, és fogmosással már eltávolíthatatlan réteggé áll össze.

A fogkő kialakulása serkenti a lepedék lerakódását a foggyökér közelében, és a gyulladás krónikussá válhat. Ahol az íny elkezd leválni a fogról, tasakok alakulnak ki, és ahogy a káros baktériumok tovább szaporodnak ezeken a helyeken, a fertőzés elterjed, károsítja az állkapocscsontot és a fogak körüli szöveteket, végül pedig foghulláshoz vezet.

A GYÖKÉRHÁRTYA-GYULLADÁSRÓL

A gyökérhártya - gyulladás kezeltetése nagyon fontos, hogy ne súlyosbodjon. Az első lépés a fogorvos meglátogatása, aki képes felismerni a parodontális problémát, és tanácsot adhat annak legjobb kezelésére.

Ha parodontális problémát diagnosztizálnak Önnél, lehet, hogy specialistához, parodontológushoz kell fordulnia. A parodontológia kizárólag a fogíny problémáival foglalkozik, a parodontológus pedig a parodontális problémák megelőzésében, diagnosztizálásában és kezelésében képzett szakember.

Többféle parodontális kezelés is rendelkezésre áll, és a fogorvosa vagy a parodontológusa el tudja magyarázni, hogy az Ön számára melyik a megfelelő. Ezek a következők lehetnek:

  • A szájhigiénia fenntartására alkalmazott módszerek javítása – ha a fogorvosa a fogínygyulladás tüneteit fedezi fel Önnél, segíthet megelőzni annak terjedését és súlyosabb parodontális problémává alakulását azáltal, hogy bemutatja a fogmosás helyes módszerét a lepedék hatékonyabb eltávolítása érdekében, valamint a fogselyem és a fogköztisztító kefe használatát a nehezen elérhető részek tisztításához. A fogorvosa javasolhatja kifejezetten az egészséges fogíny megőrzésére kifejlesztett, mindennapos használatra szánt fogkrém*, például parodontax alkalmazását, amely napi kétszeri fogmosás mellett 4x hatékonyabb** a fogíny mentén (vagyis az íny és a fog találkozásánál) lerakódó lepedék eltávolításában, mint a hagyományos -nem nátrium-bikarbonát tartalmú- fogkrémek, és segít megőrizni az egészséges fogínyt és az erős fogakat, szakszerű tisztítás mellett.

*Kivéve a parodontax Classic fogkrém
**4x hatékonyabb plakk eltávolítás napi kétszeri fogmosás esetén egy szakszerű tisztítást követően hagyományos - nátrium-bikarbonát nélküli - fogkrémekkel összehasonlítva, Parodontax Ultra Clean, Fluoride, Whitening, Extra Fresh, vagy Complete Protection fogkrémek esetén. A Haleon belső vizsgálata alapján, RH02434, 2015.

  • Fogorvosi tisztítás – más néven fogkő-eltávolítás és polírozás, amikor a fogorvos vagy szájhigiénikus lekaparja a lerakódott lepedéket és fogkövet, majd polírozza a fogát, hogy gátolja annak újbóli kialakulását.
  • Antibiotikum – nagyon ritkán a fogorvosa antibiotikumot írhat fel olyan elszigetelt fertőzések kezelésére, amelyek más, nem sebészeti kezelésre nem reagálnak.
  • Fogínyműtét – a fogínyműtétek egyes típusait használják a parodontális problémák kezelésére. Előfordulhat, hogy a fogorvosnak fel kell emelnie vagy vissza kell vágnia az ínyt, hogy ki tudja tisztítani a foggyökér felszínére lerakódott lepedéket és fogkövet, majd ezután polírozza a fogat, hogy gátolja a fogkő újbóli kialakulását. Csontveszteség esetén a fogorvosa a helyreállítást segítő anyagot (vagy átültetést) alkalmazhat. Fogínyműtét után a fogorvosa javasolhatja rövid távon mikróbaellenes szájvíz, például Corsodyl 0,2% szájvíz használatát a baktériumok szaporodásának megállítása és a fertőzés megelőzése érdekében.

Bármelyik kezelést is alkalmazza, a fogorvosának folyamatosan felügyelnie kell a parodontális problémáinak alakulását, hogy biztosan a megfelelő kezelésben részesítse, és a fogínye a lehető legegészségesebb legyen.