MI AZ A SZÁJPENÉSZ?

A szájpenész egy gombás fertőzés, amelyet a candida gomba okoz. A testünkben és a szánkban kis mennyiségben folyamatosan élnek candida gombák, és ezek általában ártalmatlanok, de ha elburjánzanak, szájpenészes fertőzést okozhatnak.

A SZÁJPENÉSZ OKAINAK MAGYARÁZATA

A candida számos ok miatt szaporodni kezdhet és szájpenészhez vezethet, például ha antibiotikumot szed, különösen ha hosszú ideig, ha asztma inhalátort használ, ha műfogsort hord, különösen, ha az rosszul illeszkedik, ha nem megfelelő a szájhigiéniája, ha ki van száradva a szája, ha dohányzik, illetve ha kemoterápiát vagy radioterápiát kap rák ellen.

A felnőttek körében a szájpenész inkább az idősebb embereket és az egészségügyi problémákban szenvedőket érinti, akiknek legyengült az immunrendszere.

MELYEK A SZÁJPENÉSZ TÜNETEI?

A keresendő jelek a fehér, kitüremkedő területek a szájban. Ezek leggyakrabban a nyelven és az arc belső részén találhatók, de feltűnhetnek az ínyen, a szájpadláson, a mandulákon és a torok hátsó részén is. A fehér, leginkább túróhoz hasonlító foltok gyakran letörölhetők, és alattuk piros, enyhén vérző terület maradhat.

A szájpenész további tünete lehet az ízlelés elvesztése vagy a kellemetlen íz a szájban, a száj és a torok kivörösödése, ami fájdalmas, égető érzést okot, valamint a száj szélének kirepedezése. Nagyon súlyos esetekben problémái lehetnek az evéssel és az ivással is.

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, látogassa meg az orvosát, és kérjen tanácsot a szájpenész kezelésére.

A SZÁJPENÉSZ KEZELÉSE

A szájpenész általában helyi gyógykezeléssel gyógyítható. Mindig kérdezze meg fogorvosát a kezelés megkezdése előtt.

Az orvosa szájpenész elleni gyógyszert, például gombaölő tablettákat is felírhat a fertőzés kitisztításához.

A SZÁJPENÉSZ MEGELŐZÉSE

A szájpenész kellemetlen betegség, szerencsére azonban a megfelelő lépéseket megtéve megelőzhető:

  • A szájhigiénia javítása, például a napi kétszeri fogmosás fluoridtartalmú fogkrémmel, illetve a fogselyem vagy fogköztisztító kefe rendszeres használata segíthet tisztán tartani a nehezen elérhető helyeket.
  • A fogorvos rendszeres látogatásával a problémák még azelőtt felismerhetők, mielőtt a dolgok rosszabbra fordulnának. Ez akkor is fontos, ha műfogsort hord, vagy nincs már természetes foga.
  • A száj kiöblítése vízzel az étkezések vagy asztma inhalátor használata után.
  • Leszokás a dohányzásról; kérjen segítséget és tanácsot az orvosától a leszokáshoz.
  • A krónikus egészségügyi problémák kezeltetése – a szájpenész kialakulása megelőzhető, ha együttműködik az egészségügyi szakértőjével, és igyekszik ellenőrzés alatt tartani az egészségügyi problémáit.