Location:

Fogínyen levő baktériumok illsuztrációja, 'Okok' felirattal
Fogínyen levő baktériumok illsuztrációja, 'Okok' felirattal

A fogínybetegség okai

Így okoznak fogínybetegséget a lepedékképző baktériumok

Tudta, hogy szájüregében feltételezhetően több mint 300-féle baktériumfaj él? Ez azonban teljesen természetes jelenség: ennek a „baktériumkolóniának” mindössze nagyon kis százaléka képes fogszuvasodást vagy fogínybetegséget okozni.

Ez a kevés azonban elég ahhoz, hogy lerakódva lepedéket képezzen, és irritálja a fogínyt. Ha pedig nem ügyelnek rá, számos további problémát idézhet elő: gingivitis okozta ínyvérzést vagy ínyduzzadást, komolyabb panaszokat, például periodontitist, sőt akár fogvesztést is.

A fogyínyen levő baktériumok illusztrációja, felnagyítva egy tükörrel

Lepedékképző baktériumok és fogínybetegség

A lepedékképző baktériumok a fogínybetegség leggyakoribb előidézői közé tartoznak. A baktériumok az ételekben található cukrokból savakat állítanak elő, amelyek irritálhatják a fogínyt, és kioldhatják a fogzománcot, ami végül fogszuvasodást okoz. A baktériumok által kibocsátott méreganyagok ezenfelül károsítják a környező ínyszövetet, és gyulladást okoznak benne – a szervezet így még több vért szállít az érintett területre. Ez okozza tehát a fogmosás közben jelentkező ínyvérzést.

Ha a lepedék nem távozik a napi fogmosással és fogselymezéssel, idővel megkeményedhet, és fogkővé alakulhat. A fogkő afféle kérget képez a fogakon: felgyülemlik az ínyvonalon, és szorosan a fogakra tapad, amelyeket így még nehezebb tisztán tartani.

A jelenlévő baktériumok miatt az íny elkezd leválni a fogakról, a köztes területeken pedig apró felületek, úgynevezett tasakok jönnek létre, ezeken pedig még több lepedék képes megtapadni. A tasakok idővel egyre mélyebbek lesznek, és végül meggyengítik a fogakat tartó és védő csontokat és más szöveteket.

Így tud segíteni a parodontax

Napi kétszeri használat mellett a parodontax mindennapi használatra szánt fluoridos fogkrém a hagyományos fogkrémeknél négyszer hatékonyabban távolítja el a lerakódott lepedékképző baktériumokat, őrzi meg a fogíny egészségét, és erősíti a fogakat. A termék finomított nátrium-bikarbonát (szódabikarbóna-)részecskéket tartalmaz, amelyek a lepedékrétegbe hatolva meggyengítik a tartóerőt, az eltávolított baktériumok pedig a szájból kiöblítve, a lefolyón át távoznak.

A lepedékképző baktériumok lerakódásának egyéb megelőzése

Fontos, hogy rendszeresen járjon fogorvosi kontrollra, hogy ellenőriztetni tudja a lepedékképző baktériumok mennyiségét a szájüregben, és még azelőtt kezeltetni tudja a problémát, hogy az rosszabbra fordulna. Ha fogínybetegségre utaló jelet észlel, például fogmosás vagy fogselymezés közben vérzik az ínye, a lehető leggyorsabban keresse fel fogorvosát.

A rendszeres fogmosás mellett több más, apróságnak tűnő dolgot is beemelhet a saját szájápolási szokásai közé, amelyek segíthetnek a fogak és a fogíny körül felgyülemlő lepedékképző baktériumok számának csökkentésében, valamint lelassítják a fogínybetegség kialakulásának folyamatát.

  1. Fogselymezzen, vagy használjon fogköztisztító kefét, hogy a rátapadt lepedék a nehezen elérhető helyekről, például a fogközökből is eltűnjön.
  2. Használjon kis fejű, puha, lekerekített sörtékkel rendelkező kézi vagy elektromos fogkefét, és ne feledkezzen meg a fogíny vonalának tisztításáról.
  3. Használjon szájvizet, például a parodontax mindennapi használatra szánt szájvizet, amely napi szinten gondoskodik a fogíny védelméről.

*Plakk-képző baktériumok eltávolítása szakszerű tisztítás és napi kétszeri fogmosás esetén, a hagyományos, nátrium-bikarbonát nélküli fogkrémekkel összehasonlítva, az Ultra Clean, Fluoride, Extra Fresh és Classic fogkrémek használatával.

**Nem vonatkozik a parodontax Whitening változatára.