Location:

Fogínygyulladás illusztrációja 'Szakaszok' felirattal
Fogínygyulladás illusztrációja 'Szakaszok' felirattal

A fogínybetegség szakaszai

Milyen az egészséges fogíny?

Egészséges fogíny nélkül nincs erős fogsor. A fogíny anyaga puha, a bőrhöz hasonló szövet, amely elfedi a csontot, és megtámasztja a fogakat. Szorosan rásimul a fogakra, így kevesebb helyet hagy a lepedékképző baktériumok megtelepedéséhez. 

Az egészséges fogíny halvány rózsaszínű vagy korallszínű, de az etnikumtól függően ettől eltérő színe is lehet. 

Ha a fogíny állapota megváltozik, például ha bepirosodik vagy megduzzad, ha fogmosás, fogselymezés közben vérzik, vagy ha sorvadni kezd, az mind fogínybetegségre utalhat. 

A fogínybetegség első számú oka a lepedékképző baktériumok felszaporodása a fogíny vonala mentén, vagyis ott, ahol a fogíny a foggal érintkezik. Ha ez a lerakódás rendszeres fogmosással és fogselymezéssel sem tűnik el az ínyvonalról, akkor irritáció jelentkezhet és gingivitisszé fejlődhet, ami a fogínybetegség korai, visszafordítható formája. 

A kezeletlen gingivitis meggyengítheti a fogíny és a fogak közötti összetartó erőt, és így apró felületek, úgynevezett tasakok jönnek létre. Ha erre sem figyelnek oda, a fogíny és a fogak közötti tasakok egyre mélyebbé válhatnak, és kialakulhat belőlük a fogínybetegség legsúlyosabb formája a, periodontitis (foggyökérhártya-gyulladás), ami visszafordíthatatlan, és a fogak elvesztésével is járhat.

Egészséges fogíny illusztrációja