Location:

Fogínygyulladás illusztrációja 'Szakaszok' felirattal
Fogínygyulladás illusztrációja 'Szakaszok' felirattal

A fogínybetegség szakaszai

Mi a gingivitis?

A gingivitis a fogíny gyulladásának orvosi neve. A fogínybetegség enyhe formája, amely jellemzően az ínyszövet pirosodásával, duzzadásával és vérzésével jár, különösen fogmosás vagy fogselymezés közben, illetve olyankor, amikor keményre, például almára harapunk.

A gingivitis kezelhető, ezért fontos, hogy beszéljünk fogorvosunkkal, és tisztában legyünk a tünetekkel, mielőtt további panaszaink lennének.

Gyulladt fogíny illusztrációja fogorvosi eszközzel

Mitől alakulhat ki gingivitis?

A gingivitis legfőbb oka a lepedék, vagyis a fogak felületén, körül és között, azaz általában a nehezen elérhető területeken folyamatosan vastagodó baktériumbevonat lerakódása. Ez a baktériumréteg irritálja az ínyt, amely ettől begyulladhat.

Emellett pedig apró felületek, úgynevezett tasakok jönnek létre a fogíny és a fogak között. Ha nem kezelik őket, a tasakok egyre mélyebbek lesznek, és súlyosabb problémákat, például fogérzékenységet vagy akár periodontitist (foggyökérhártya-gyulladást) is okozhatnak.

A dohányosok fogínye még fogékonyabb a fertőzésekre, mivel a dohányzás és a dohányáruk fogyasztása miatt csökken az ínyszövet vér- és tápanyag-ellátottsága.

A gingivitis kezelése

Ha még időben észreveszik, a gingivitis problémáját könnyedén megoldja a fogorvos. Ezért fontos, hogy rendszeresen felkeresse fogorvosát vagy dentálhigiénikusát, mivel ők még a gingivitis tüneteinek megjelenése előtt észlelik az ínybetegségeket. 

Ön is tehet azonban azért, hogy csökkentse a gingivitis kockázatát, és megfelelő szájhigiéniát alakítson ki. Éppen ezért mosson fogat két percig naponta kétszer, például a parodontax mindennapi használatra szánt fluoridos fogkrémmel. A termék segítségével megelőzhető a fogínyvérzés, emellett pedig a hagyományos* fogkrémeknél négyszer hatékonyabban** távolítja el a fogíny vonala mentén lerakódott lepedékképző baktériumokat (ez az a terület, ahol az íny és a fog felülete összeér), őrzi meg a fogíny egészségét, és erősíti a fogakat.

*nátrium-bikarbonátot nem tartalmazó fogkrém

**Plakk-képző baktériumok eltávolítása szakszerű tisztítás és napi kétszeri fogmosás esetén, a hagyományos, nátrium-bikarbonát nélküli fogkrémekkel összehasonlítva, az Ultra Clean, Fluoride, Extra Fresh és Classic fogkrémek használatával.