Location:

Fogínygyulladás illusztrációja 'Szakaszok' felirattal
Fogínygyulladás illusztrációja 'Szakaszok' felirattal

A fogínybetegség szakaszai

Mi a periodontitis, és hogyan okozhat fogvesztést?

A periodontitis (foggyökérhártya-gyulladás vagy periodontális betegség) a fogakat körülvevő és tartó szövetek és csontok, összefoglaló nevükön a gyökérhártya (periodontium) bakteriális fertőzése.

Ez az állapot a fogínybetegség második és legsúlyosabb szakasza. A már kialakult periodontitis visszafordíthatatlan, és végleges fogvesztést eredményezhet. Mindenképpen orvosi vagy fogászati kezelést igényel. 

Foggyökérhártya-gyulladás illusztrációja fogorvosi eszközzel

Mitől alakul ki periodontitis?

A periodontitis előszobája a kezeletlen gingivitis. Az állapotot a lepedékképző baktériumok lerakódása okozza a fogíny vonala felett és alatt (vagyis ott, ahol a fogíny a foggal érintkezik). Ez visszafordíthatatlanul károsíthatja a fogakat tartó csontokat és szöveteket. 

A szövetkárosodás eredményeként a fogíny leválhat a fogakról, az így keletkezett apró felületeken (úgynevezett tasakokon) pedig még több lepedék rakódhat le, és még jobban megnő a fertőzésveszély. Az állapot romlásával a csont is elkezd leépülni. Ha nem kezelik, a betegség a fogak meglazulását eredményezheti, amelyek vagy maguktól kiesnek, vagy foghúzást igényelnek. 

Figyeljen oda a riasztó jelekre

A fogínysorvadás a fogíny betegség előrehaladott állapota. A gingivitisszel ellentétben ez az állapot már nem fordítható vissza, és jelentősen, tartósan befolyásolja a fogak és az íny külsejét és állapotát. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a betegség ne juthasson ebbe a szakaszba.

A fogmosás vagy fogselymezés közben vérző íny, a rossz lehelet, valamint a piros, duzzadt fogíny egyaránt a fogínybetegség korai tünete. Figyeljen oda rájuk! Ha ilyen tüneteket tapasztal, azonnal keresse fel fogorvosát vagy dentálhigiénikusát. Ők még a probléma súlyosbodása előtt megkezdhetik az optimális kezelést. 

Ha a fogorvosa tartós vagy súlyosbodó fogínybetegségeket észlel, javasolhatja Önnek a Corsodyl 0,2%-os intenzív hatású szájöblögető oldatot, ami klinikailag bizonyítottan kezeli a fogínygyulladást. Antimikróbás összetevőt tartalmaz, az úgynevezett klórhexidint, mely elpusztítja a lepedéket, ezzel esélyt biztosítva az ínye gyógyulásának. Ha időben, a fogyínygyulladás súlyosbodása előtt elkezdi használni, evvel megakadályozhatja a fogvesztés bekövetkezését.

A fogínybetegség kockázata megfelelő szájápolással is csökkenthető. Ennek érdekében: mosson fogat naponta kétszer például a parodontax mindennapi használatra szánt fluoridos fogkrémmel; mindennap fogselymezzen, vagy használjon fogköztisztító kefét; és persze rendszeresen járjon fogorvoshoz.