NE HAGYJA, HOGY A fogínybetegség BÁRMIBEN IS KORLÁTOZZA!

A fogorvossal történő konzultáció és a napi szájápolási szokások javítása csupán két lehetőség azok közül, amelyekkel megakadályozhatja, hogy a fogínybetegség gondot okozzon.

A fogínybetegség kellemetlen és kényelmetlen állapot. Minél tovább hagyják őket kezelés nélkül, a fogínybetegség fizikai hatásai annál rosszabbakká válnak: a gingivitis okozta ínyvérzéssel vagy ínyduzzadással kezdődnek, és olyan súlyosabb problémákká alakulhatnak, mint a periodontitis.

A fogínybetegségre figyelmeztető jelekkel – és a kezelésükre vonatkozó tanácsokkal – a webhely más részei foglalkoznak részletesen. Ha valamelyiket észlelni kezdi magán, keresse fel a fogorvosát.

A fogínybetegség rejtett hatása

Világszerte a felnőtt lakosság fele szenved fogínybetegségektől. A fogínybetegség tüneteit tapasztalók többségénél a hatás azonban túlmutathat a fizikai jellegen, miven érzelmileg és közösségileg is érintheti őket.

A fogínybetegség egyik lehetséges jelét, a halitosist (szájszagot) tapasztalók például rendkívül feszélyezettek lehetnek, különösen társaságban, vagy amikor udvarolni szeretnének valakinek. A fogínybetegség emellett a száj küllemére és érzetére is kihathat, különösen olyan súlyosabb esetekben, mint a periodontitis, amely visszafordíthatatlan fogvesztést okozhat. Ez lehangoló lehet, és az önbizalom elvesztését eredményezheti.

Ugyanakkor azok, akik fogmosáskor vagy fogselymezéskor vért látnak a köpetükben, aggódhatnak, hogy mi okozza mindezt, illetve mit jelent mindez az ínyük egészsége szempontjából. Még egy étteremben elköltött baráti vacsora is probléma lehet számukra, mert azon aggódnak, hogy étkezés közben mások is észrevehetik a csúnya ínyvérzést.

A fogínybetegség megelőzésének módja

Szerencsére sok módon lehet a fogíny állapotának romlását megelőzni – legelőször is beszéljen a fogorvosával, aki megfelelő kezelést tud javasolni Önnek a fogínybetegségre.

A fogorvosi vizsgálatok között Ön tehet azért, hogy ínye egészséges, fogai erősek maradjanak, lehelete pedig friss legyen – és hogy csökkentse a fogínybetegség hatását az életvitelére.

  • Mosson fogat naponta kétszer legalább két percig mindennapi használatra szánt parodontax fluoridos fogkrémmel, amely a hagyományos* fogkrémeknél 4x hatékonyabban** veszi célba az ínyvérzés legfőbb okozóját. A fogínybetegség életvitelükre gyakorolt hatása miatt aggódó fogyasztók kétharmada szerint megnövekedett az önbizalma azután, hogy 30 napig használta a parodontax-ot. Ugyanennyien mondták azt is, hogy már nem kerülik a társaságot, illetve hogy már nem aggódnak az ínyük egészsége miatt.
  • Használjon kis fejű, puha, lekerekített sörtékkel rendelkező kézi vagy elektromos fogkefét, és fokozottan ügyeljen a fogíny vonalára (arra a részre, ahol az íny találkozik a foggal). A parodontax fogkefét például kifejezetten úgy alakították ki, hogy napi két fogmosással segítsen az ínypanaszok megelőzésében, és megkönnyítse a fogak tisztán tartását.
  • Fogselymezzen, vagy használjon fogköztisztító kefét, hogy a lepedéket a nehezen elérhető helyekről, például a fogai közül is el tudja távolítani.
  • Használjon szájvizet, például a mindennapi használatra szánt parodontax szájvizet, amely napi szinten gondoskodik a fogíny védelméről.

Kérje ki fogorvosa véleményét arról, hogy melyik kezelés a legalkalmasabb a fogínyproblémájára.

* Egy hagyományos, nártium-bikarbonátot nem tartalmazó fogkrémmel összehasonlítva, parodontax Ultra Clean, Fluorid, Extra Fresh, Classic, Complete Herbal Protection Whitening, Complete Protection Extra Fresh és Herbal Fresh fogkrémek esetén. Haleon saját klinikai vizsgálata: Akwagyram, I., és mtsal. Synopsis Report; 2015. Haleon data on file (a vizsgálat száma: RH02434)
** Lepedék eltávolítása napi kétszeri fogmosás esetén, egy szakszerű tisztítást követően.