FOGSZABÁLYOZÁS ÉS ÍNYVÉRZÉS: TÉNYEK

Ha a fogszabályzó megfelelően van felhelyezve, akkor nem okozhat ínyvérzést. A kihívást az jelenti, hogy amikor fogszabályzót visel, különös gondot kell fordítania arra, hogy tisztán tartsa fogait és ínyét, és hatékonyan kell eltávolítania minden lerakódott lepedékképző baktériumot.

Mindenkinek vannak lepedékképző baktériumok a szájában, és ha nem távolítják el őket rendszeres, hatékony fogmosással, akkor lerakódhatnak és irritálhatják a fogínyt, ami az íny kivörösödéséhez, ínyduzzanathoz és ínyvérzéshez vezethet. Ezek mindegyike a fogínybetegség tünete.

Ha fogmosáskor vagy fogselymezéskor vért lát a köpetében, tájékoztassa erről a fogorvosát, és kérjen tőle kezelési tanácsot.

Ha pedig kényelmetlennek találja a fogszabályzót, menjen vissza a fogorvoshoz, és keressenek megoldást a problémára. Tekintse úgy, mintha egy pár nem megfelelő méretű cipőt vinne vissza a boltba.

Milyen hatással van az ínyre a fogszabályzó?

Ha fogszabályzót hord, sérülékenyebbé válhat az ínye. Néha ételdarabkák szorulhatnak beléje vagy köréje, és ha nem távolítja el őket, az lepedékképző baktériumok lerakódásához vezethet, ami az ínyvérzés egyik fő oka. Ezért fontos, hogy tisztán tartsa a fogakat és az ínyt, különösen ha fogszabályzót visel.

A fogak közé szorult ételdarabkák eltávolításával megelőzheti a lepedékképző baktériumok lerakódását, a megfelelő napi szájápolási szokásokkal pedig elősegítheti, hogy ínye egészséges, fogai erősek maradjanak, lehelete pedig friss legyen. Fogorvosa vagy dentálhigiénikusa azt is elmondhatja, hogyan érdemes tisztán tartani a fogszabályzót.