Location:

Véres köpet a lefolyóban
Véres köpet a lefolyóban

A fogínybetegség tünetei

Mit jelent az ínyvérzés?

Fogmosáskor a vérző íny a fogíny betegségére utalhat és rossz leheletet, gyulladt, visszahúzódott ínyt, akár fogvesztést is eredményezhet. Vagyis akár alkalmanként, akár minden nap vérzik az ínye fogmosás közben, nem szabad elhanyagolnia.

Vérző fogíny illusztrációja

Az ínyvérzés okai

Az ínyvérzést jellemzően a lepedék, vagyis a fogak környékén és között folyamatosan lerakódó, tapadós baktériumréteg okozza. Amennyiben a lepedékképző baktériumokat nem távolítják el, a lepedék irritálni kezdi az ínyt, ami idővel vörössé válik, vérezni kezd, vagy begyullad. 

Az ínyvérzésnek azonban sok más oka is lehet: ha például túl hosszan vagy erősen mos fogat, új fogmosási vagy selymezési technikát próbál ki – de a jelenséget akár gyógyszerek is okozhatják.

Az ínyvérzés MEGELŐZÉSÉNEK módja

Függetlenül attól, hogy minek tulajdonítja az ínyvérzést, a leghasznosabb, ha a lehető leghamarabb felkeresi fogorvosát. Az orvos megvizsgálja a tüneteket, és a lehető legjobb kezelési módot javasolja Önnek. 

Az ínyvérzés megelőzése érdekében érdemes fontolóra venni néhány egyszerűbb lépés megtételét: a szájápolás átalakításával megelőzhető ugyanis, hogy a probléma kialakuljon. A hatékonyság érdekében érdemes minden nap alkalmazni őket, vagyis nem csak olyankor, ha vért lát a mosdókagylóban fogmosás közben:

  1. Mosson fogat naponta kétszer legalább két percig, például a parodontax mindennapi használatra szánt fluoridos fogkrémjével. Napi két használat mellett a parodontax mindennapi használatra szánt fluoridos fogkrém a hagyományos* fogkrémeknél négyszer hatékonyabban** távolítja el az ínyvérzés legfőbb okozóját, a lepedéket.
  2. Használjon kis fejű, puha, lekerekített sörtékkel rendelkező kézi vagy elektromos fogkefét, és fokozottan ügyeljen a fogíny vonalára.
  3. Fogselymezzen, vagy használjon fogköztisztító kefét, hogy a lepedék a nehezen elérhető helyekről, például a fogközökből is távozzon.
  4. Használjon szájvizet, például a parodontax mindennapi használatra szánt szájvizet, amely napi szinten gondoskodik a fogíny védelméről.
  5. Rendszeresen keresse fel fogorvosát, mivel ő még a tünetek megjelenése előtt észleli az ínyproblémákat. Ha vérzik az ínye, ne halogassa a látogatást: a fogorvos így még azelőtt közbe tud lépni, hogy súlyosbodna a probléma.

*nátrium-bikarbonátot nem tartalmazó fogkrém

**Plakk eltávolítása szakszerű tisztítás és napi kétszeri fogmosás esetén, a hagyományos, nátrium-bikarbonát nélküli fogkrémekkel összehasonlítva, az Extra Fresh, Classic Herbal, Complete Protection Whitening és Complete Protection Extra Fresh fogkrémek használatával.