Location:

Véres köpet a lefolyóban
Véres köpet a lefolyóban

A fogínyprobléma tünetei

Mit jelent az ínyvérzés?

Fogmosás közben nem egészséges jelenség a vérzés, ami a fogínyprobléma korai jele, illetve a fogvesztéshez vezető út első állomása is lehet. Vagyis akár alkalmanként, akár minden nap vérzik az ínye fogmosás közben, nem szabad elhanyagolnia.

Vérző fogíny illusztrációja

Az ínyvérzés okai

Az ínyvérzést jellemzően a lepedék, vagyis a fogak környékén és között folyamatosan lerakódó, tapadós baktériumréteg okozza. Amennyiben a lepedékképző baktériumokat nem távolítják el, a lepedék irritálni kezdi az ínyt, ami idővel vörössé válik, vérezni kezd, vagy begyullad. 

Az ínyvérzésnek azonban sok más oka is lehet: ha például túl hosszan vagy erősen mos fogat, új fogmosási vagy selymezési technikát próbál ki – de a jelenséget akár gyógyszerek is okozhatják.

Az ínyvérzés megszüntetésének módja

Függetlenül attól, hogy minek tulajdonítja az ínyvérzést, a leghasznosabb, ha a lehető leghamarabb felkeresi fogorvosát. Az orvos megvizsgálja a tüneteket, és a lehető legjobb kezelési módot javasolja Önnek. 

Az ínyvérzés kezelése során érdemes fontolóra venni néhány egyszerűbb lépés megtételét: a szájápolás átalakításával megelőzhető ugyanis, hogy a probléma elfajuljon. A hatékonyság érdekében érdemes minden nap alkalmazni őket, vagyis nem csak olyankor, ha vért lát a mosdókagylóban fogmosás közben:

  1. Mosson fogat naponta kétszer legalább két percig, például a parodontax mindennapi használatra szánt fluoridos fogkrémjével. Napi két használat mellett a parodontax mindennapi használatra szánt fluoridos fogkrém a hagyományos* fogkrémeknél négyszer hatékonyabban** távolítja el az ínyvérzés legfőbb okozóját, a lepedéket.
  2. Használjon kis fejű, puha, lekerekített sörtékkel rendelkező kézi vagy elektromos fogkefét, és fokozottan ügyeljen a fogíny vonalára.
  3. Fogselymezzen, vagy használjon fogköztisztító kefét, hogy a lepedék a nehezen elérhető helyekről, például a fogközökből is távozzon.
  4. Használjon szájvizet, például a parodontax mindennapi használatra szánt szájvizet, amely napi szinten gondoskodik a fogíny védelméről.
  5. Rendszeresen keresse fel fogorvosát, mivel ő még a tünetek megjelenése előtt észleli az ínyproblémákat. Ha vérzik az ínye, ne halogassa a látogatást: a fogorvos így még azelőtt közbe tud lépni, hogy súlyosbodna a probléma.

*nátrium-bikarbonátot nem tartalmazó fogkrém

**Plakk-képző baktériumok eltávolítása szakszerű tisztítás és napi kétszeri fogmosás esetén, a hagyományos, nátrium-bikarbonát nélküli fogkrémekkel összehasonlítva, az Ultra Clean, Fluoride, Extra Fresh és Classic fogkrémek használatával.